archived page

Poslovilni obisk hrvaškega predsednika Mesića

Brdo pri Kranju, Vinica, 14.1.2010  |  sporočilo za javnost

opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player



Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Hrvaške Stjepana Mesića (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Hrvaške Stjepana Mesića, ki je prispel v Slovenijo na uradni obisk, ki je hkrati poslovilni obisk predsednika Mesića ob izteku njegovega mandata. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednika zadržala v pogovoru na štiri oči, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Hrvaške pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednik dr. Danilo Türk je izpostavil, da do uradnega obiska hrvaškega predsednika prihaja v času, ko se odnosi med državama izboljšujejo in ko imamo vse razloge za optimizem glede prihodnjega sodelovanja. Predsedniku Stjepanu Mesiću se je zahvalil za njegov velik prispevek k dobrim odnosom med Slovenijo in Hrvaško ter za preteklo dobro sodelovanje s tremi slovenskimi predsedniki republike. Čeprav smo lahko zadovoljni s preteklimi dosežki, pa je po besedah predsednika Türka prav, da v prihodnost gledamo s kreativnostjo. Dodal je, da bodo pri tem še naprej koristni nasveti predsednika Mesića kot politika z dragocenimi izkušnjami.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Hrvaške Stjepana Mesića (foto: Matej Leskovšek/STA)Hrvaški predsednik Stjepan Mesić je ocenil, da slovenski in hrvaški narod dobro sodelujeta. Izrazil je zadovoljstvo, da je prišlo do podpisa arbitražnega sporazuma o reševanju mejnega vprašanja, kar je prispevalo k umirjanju napetosti. Ocenil je, da se zdaj lahko tudi ostala odprta vprašanja med državama, kot sta vprašanji Nuklearne elektrarne Krško in dolga hrvaškim varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke, lahko rešujejo v mirni atmosferi in duhu tolerantnosti. Poudaril je, da razvoj prijateljstva med Slovenijo in Hrvaško pomirjujoče vpliva tudi na druge države v regiji.

Tudi predsednik Türk je arbitražni sporazum ocenil kot dober pravni okvir, ki omogoča rešitev mejnega spora. Izpostavil je pozitiven prispevek Evropske komisije, ki je s svojo iniciativo in posredovanjem pri iskanju rešitve presegla običajni okvir dela. Predsednik je ocenil, da so vsi dosedanji poskusi reševanja mejnega vprašanja dali dober rezultat. Ob tem je dodal, da tudi javno mnenje o tem vprašanju pritrjuje dejstvu, da ljudje v Sloveniji in na Hrvaškem razumejo, da imata državi veliko več razlogov za sodelovanje kot za poglabljanje napetosti.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Hrvaške Stjepana Mesića (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednika sta podprla dogovor slovenskega premierja in hrvaške premierke o ustanovitvi mešane meddržavne komisije, ki se bo ukvarjala z odprtimi vprašanji med državama. Oba sta se zavzela tudi za izboljšanje gospodarskega sodelovanja in za skupen nastop na tretjih tržiščih. Dotaknila sta se tudi nedavnih hrvaških predsedniških volitev. Predsednik Mesić je poudaril, da so volitve potekale v skladu z demokratičnimi standardi. Izrazil je prepričanje, da bo novi hrvaški predsednik dr. Ivo Josipović prispeval k nadaljnji evropski orientaciji Hrvaške. Tudi predsednik Türk je menil, da so hrvaške volitve jasno potrdile evropsko orientacijo Hrvaške ter njeno privrženost načelom varstva človekovih pravic in vladavine prava.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Hrvaške Stjepana Mesića (foto: Matej Leskovšek/STA)Slovenski in hrvaški predsednik sta obravnavala tudi razmere na Zahodnem Balkanu. Predsednik Mesić je podprl celovitost Bosne in Hercegovine ter posvaril pred destabilizacijo te države. Predsednik Türk pa je izpostavil, da bi bila podelitev akcijskega načrta za članstvo v zavezništvu Nato pomemben instrument za zagotovitev stabilnosti Bosne in Hercegovine. Predlagal je, da bi Slovenija in Hrvaška s skupnim nastopom v mednarodni skupnosti sodelovali pri oblikovanju predlogov za izboljšanje stanja v tej državi.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Hrvaške Stjepana Mesića (foto: Matej Leskovšek/STA)Sogovornika sta se dotaknila tudi odnosov med Srbijo in Kosovom. Predsednik Mesić je poudaril, da so rešitve političnih vprašanj v evro-atlantski perspektivi regije, predsednik Türk pa je kot koristno ocenil idejo o organizaciji regijske konference, ki bi pomagala pri iskanju kreativnih rešitev za izboljšanje razmer v regiji.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Hrvaške Stjepan Mesić sta se zvečer v Vinici skupaj udeležila tudi prireditve v organizaciji Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani