archived page

Predsednik o odpovedi udeležbe na vrhu v Ukrajini

Ljubljana, 9.5.2012  |  izjava


Izjava predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka za Televizijo Slovenija o razlogih za odpoved udeležbe na 18. Vrhu predsednikov srednjeevropskih držav v Ukrajini
Ljubljana, 9. maj 2012


Predsednik republike dr. Danilo Türk: Svojo udeležbo na srečanju srednjeevropskih predsednikov na Jalti sem odpovedal konec marca z rutinsko diplomatsko obrazložitvijo "zaradi drugih obveznosti", hkrati pa seveda tudi z razočaranjem, ki ga ne želim skrivati. Ob priložnosti mojega uradnega obiska v Ukrajini lansko leto sva s predsednikom Janukovičem zelo temeljito govorila o standardih varstva človekovih pravic, posebej še na področju kazenskega prava, ki bi morali biti v Ukrajini bolje spoštovani. Predsednik Janukovič mi je takrat zagotovil, da bosta praksa in zakonodaja sledili tem standardom. To se žal ni zgodilo in zato sem tudi odpovedal udeležbo, kot sem dejal, že konec marca. Od takrat naprej so se stvari še poslabšale. Od takrat naprej je prišlo do zaskrbljujočih dogodkov, tudi do primerov grdega ravnanja, morebiti celo mučenja ene od žrtev, Julije Timošenko, in seveda je to položaj še zaostrilo. Želel bi, da bi ta preložitev vrha srednjeevropskih predsednikov pomagala, da bi Ukrajina temeljito premislila o svojih postopkih in spremenila svojo prakso na področju človekovih pravic.

Novinarka: Kako pa komentirate, da je vrh Evropske unije sklenil, da se ne bo udeležil nogometne tekme v Ukrajini?

Dr. Danilo Türk: Športni dogodek je seveda za športnike in splošno javnost, ne bi pa bilo dobro, da bi se z udeležbo političnih predstavnikov ustvarjal nekakšen lažni vtis o tem, da Evropa in svet ne vidita težav na področju človekovih pravic v Ukrajini, tako da se mi zdi neudeležba političnih predstavnikov zelo smiselna.

Novinarka: Hvala lepa.

Dr. Danilo Türk: Prosim.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani