archived page

Uradni obisk predsednika v Državi Katar

Doha, 10.1.2010  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil Katarsko–slovenskega poslovnega foruma (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je prispel na uradni obisk v Državi Katar, kjer ga spremljajo minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, minister za finance dr. Franc Križanič, državni sekretar v ministrstvu za zdravje Ivan Eržen ter 68-članska gospodarska delegacija. Predsednik se je danes zjutraj udeležil Katarsko-slovenskega poslovnega foruma, kjer je nagovoril katarske in slovenske gospodarstvenike. V nagovoru je poudaril vlogo Katarja kot pomembnega mednarodnega središča ter izrazil interes Republike Slovenije za poglobitev gospodarskega sodelovanja med državama.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z emirjem Države Katar šejkom Hamadom bin Khalifo Al-Thanijem (FA BOBO)Predsednik je izpostavil, da je Slovenija postala sedež agencije Evropske unije za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER) in da bo preko njenega ozemlja tekla trasa plinovoda Južni tok. Zato je energetski sektor eno od pomembnih področij, kjer obstajajo možnosti za sodelovanje. Kot zanimiva področja je naštel tudi gradbeništvo, informacijske tehnologije, logistiko, trgovino in prehrambno industrijo. Poseben poudarek je namenil področju zdravstvenih storitev v povezavi z zdraviliškim turizmom ter področju finančnih storitev, kjer ima Slovenija velik potencial kot finančno središče Jugovzhodne Evrope. Predsednik je povabil katarske podjetnike, naj obiščejo Slovenijo, ter izrazil upanje, da bo njegov uradni obisk v Katarju, ki je tudi prvi obisk slovenskega predsednika v tej državi, prispeval k razvoju novih partnerstev, ki bodo prinesla dolgoročne in solidne rezultate v korist obeh držav.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z emirjem Države Katar šejkom Hamadom bin Khalifo Al-Thanijem (FA BOBO)Predsednika dr. Danila Türka je nato sprejel emir Države Katar šejk Hamad bin Khalifa Al-Thani, s katerim sta opravila plenarne pogovore med delegacijama Države Katar in Republike Slovenije, nato pa sta se zadržala še v krajšem pogovoru na štiri oči. Govorila sta predvsem o možnostih za razvoj gospodarskega sodelovanja med državama in o aktualnih mednarodnih vprašanjih. Slovenski predsednik je predstavil potencial Republike Slovenije kot vstopnega prostora za katarsko gospodarstvo v Evropsko unijo. Katarski emir pa je izpostavil interes za plasiranje katarskih finančnih potencialov v različnih delih sveta, zlasti v evro-območju. Izrazil je tudi interes za sodelovanje s slovenskimi bankami in velikimi gospodarskimi sistemi ter pri razvoju infrastrukture. V omenjena področja je po njegovih besedah Katar pripravljen pod primernimi pogoji tudi dolgoročno investirati.
Slovenija in Katar sta sklenila sporazuma o gospodarskem sodelovanju ter o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka (FA BOBO)Po pogovorih sta državi sklenili Sporazum med Vlado Države Katar in Vlado Republike Slovenije o gospodarskem sodelovanju ter Sporazum med Vlado Države Katar in Vlado Republike Slovenije o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka. Sporazuma, ki predstavljata okvir za razvoj gospodarskega sodelovanja med državama, sta v imenu Republike Slovenije podpisala minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar ter minister za finance dr. Franc Križanič.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je imel na Univerzi Georgetown Katar predavanje na temo "Demokracija, človekove pravice in dialog med civilizacijami" (FA BOBO)Predsednik dr. Danilo Türk je v nadaljevanju uradnega obiska v Državi Katar obiskal "Izobraževalno mesto" Fundacije Katar in Znanstveno-tehnološki park Katar, na Univerzi Georgetown Katar pa je predaval na temo "Demokracija, človekove pravice in dialog med civilizacijami". V večernih urah se je predsednik srečal še s slovenskimi gospodarstveniki ter državljani Republike Slovenije, ki živijo v Državi Katar.

Predsednik dr. Danilo Türk je drugi dan uradnega obiska v Državi Katar obiskal televizijsko postajo Al Jazeera, kjer se je srečal z vodstvom televizijske postaje in opravil intervju.


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani