archived page

Slovenski in azerbajdžanski predsednik nagovorila poslovneže iz obeh držav

Baku, 10.11.2009  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Vlade Republike Azerbajdžan Arturjem Rasizadejem (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je drugi dan uradnega obiska v Azerbajdžanu srečal s predsednikom Vlade Republike Azerbajdžan Arturjem Rasizadejem. Na kratko sta obravnavala podpis sporazumov o sodelovanju med Slovenijo in Azerbajdžanov. Zavzela sta se za nadgradnjo in poglobitev sodelovanja na vseh področjih ter za vzpostavitev rednih obiskov na visoki ravni med državama. Konkretneje sta govorila o azerbajdžanskih projektih gradenj srednjih in malih hidroelektrarn ter povečanja kapacitet obstoječih hidroelektrarn. Predsednik Türk je poudaril, da ima Slovenija veliko izkušenj na tem področju. Sogovornika sta se dotaknila še sodelovanja na področju informacijskih tehnologij in telekomunikacij, izmenjala pa sta tudi stališča o vprašanju Gorskega Karabaha.

Predsednik dr. Danilo Türk je nato položil venec k spomeniku narodnemu heroju protifašističnega boja Mehdiju Huseinzadeju - Mihajlu, zatem pa se je srečal še z županom mesta Baku Hajibalo Abutalibovom.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Azerbajdžan dr. Ilham Alijev sta se udeležila Azerbajdžansko–slovenskega poslovnega foruma (FA BOBO)V nadaljevanju sta se predsednik Republike Azerbajdžan dr. Ilham Alijev in predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk udeležila Azerbajdžansko–slovenskega poslovnega foruma, kjer sta nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav. Predsednik Alijev je poudaril, da je za Azerbajdžan najpomembnejši cilj diverzifikacija gospodarstva. Državi je uspelo, da ni odvisna le od energetskega sektorja, sedaj pa se osredotoča tudi na področja turizma, informacijskih tehnologij in industrije. Dodal je, da bi radi privabili tudi več investicij v zasebni sektor.

Predsednik Alijev je Slovenijo označil kot zelo pomembno državo za Azerbajdžan, zato se je zavzel za to, da bi tudi azerbajdžanski gospodarstveniki obiskali Slovenijo. Kot je pojasnil, se moramo bolje spoznati, da bi lahko zagnali boljše gospodarsko sodelovanje med državama.

Slovenija močno podpira Azerbajdžan pri stikih z Evropsko unijo, ki so se okrepili z vzpostavitvijo Vzhodnega partnerstva maja letos, je dejal azerbajdžanski predsednik. Dodal je, da si njegova država prizadeva za vstop na energetske trge Evropske unije, kar bi bilo v medsebojnem interesu tako Azerbajdžana kot EU. Da bi to dosegli, je potrebno rešiti tudi vprašanje tranzita energentov do EU, je dejal predsednik Alijev in izrazil upanje, da se bo to zgodilo kmalu.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Azerbajdžan dr. Ilham Alijev sta se udeležila Azerbajdžansko–slovenskega poslovnega foruma (FA BOBO)Predsednik Türk je čestital Azerbajdžanu za številne dosežke, saj se je država v kratkem času vzpostavila kot eden od pomembnih globalnih igralcev na področju energije. To je označil kot velik strateški in gospodarski uspeh. Kot velik uspeh Slovenije pa je navedel monetarno stabilnost, ki jo je država pridobila z vključitvijo v Evropsko unijo in evro-območje. Ta stabilnost je po predsednikovih besedah pomembna osnova za gospodarski razvoj in za sodelovanje s partnerji po svetu.

Predsednik je poudaril, da je pri iskanju priložnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja med državama potrebno razmišljati kreativno in ambiciozno. Izpostavil je področja obnovljivih virov energije, zlasti hidroenergije, telekomunikacij in informacijskih tehnologij, gradbeništva ter turizma.

Poudaril je, da se v Sloveniji obdobje nizkih stopenj rasti končuje, zato bi morali o prihodnosti razmišljati ne s stališča preteklih težav, ampak s stališča priložnosti, ki so pred nami. Izrazil je prepričanje, da bosta Slovenija in Azerbajdžan v prihodnosti dobra partnerja, to partnerstvo pa bi lahko razvijala tudi na področju kulturnega sodelovanja. Zavzel se je tudi, da bi v skladu s skupno izjavo, ki sta jo včeraj podpisala oba predsednika, čimprej steklo sodelovanje v okviru skupne komisije, ki bo pomagala pri razvoju sodelovanja poslovnih subjektov obeh strani.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani