archived page

Predsednik ob svetovnem dnevu mednarodnih mirovnih misij

Ljubljana, 30.5.2011  |  govor


Nagovor predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil dr. Danila Türka na sprejemu ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij Organizacije združenih narodov ter vseh misij, ki potekajo s soglasjem OZN
Ljubljana, 30. maj 2011


Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk je priredil sprejem ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij Organizacije združenih narodov ter vseh misij, ki potekajo s soglasjem OZN (foto: Nebojša Tejić/STA)Spoštovane pripadnice in pripadniki mirovnih misij,
spoštovane pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, policije, civilnih elementov v mirovnih misijah,
spoštovani ministrici,
spoštovani gospod minister,

najprej bi vas rad pozdravil ob dnevu mednarodnih mirovnih misij. Ta dan se obeležuje povsod po svetu in obeležujemo ga tudi v Sloveniji, s ponosom in hvaležnostjo vsem vam, ki ste v preteklem letu in v letošnjem letu sodelovali v mirovnih misijah. To je tudi dan, ko se spomnimo vseh mirovnih misij po svetu in zgodovine naše udeležbe v mirovnih misijah. Ta udeležba ima za sabo več kot polstoletno izkušnjo. Vendar pa je bila ta izkušnja raznovrstna, v različnih obdobjih in na različnih geografskih lokacijah. Danes ni nobenega dvoma več, kako pomembne so mirovne misije za vzdrževanje mednarodnega miru in varnosti.

Mogoče je kar prav, da na tej točki, v razmisleku o stanju mednarodnega miru in varnosti spomnim na zgodbo iz antične kulture. V grški mitologiji je bila Irene boginja miru in bila je nesmrtna, tako kot vsi ostali bogovi in boginje. Vendar je bila njena posebnost v tem, da je bila ves čas šibkega zdravja in nikoli se ni prav dobro vedelo, ali bo res preživela. Na ta način je bila v grški mitologiji pred skorajda tremi tisočletji povedana resnica, razumevanje, da je mir nekaj, za kar si je treba nenehno prizadevati. Ta resnica je bila v vsej kasnejši človeški zgodovini povedana na tisoče načinov, povedana na ravni teorije in na ravni prakse. In ta resnica velja še danes.

Danes si moramo za mir prizadevati. To prizadevanje postaja vse bolj raznovrstno, kajti tudi ogrožanja miru so dandanes vse bolj raznovrstna. Danes ogrožanja miru ne izvirajo v prvi vrsti iz velikega števila in razporeditve oboroženih sil držav, ampak iz neštetih dogodkov, iz neštetih manjših nevarnosti, ki imajo moč, da prerastejo v večje ogrožanje miru, destabilizacijo in razširitev nasilja. V teh razmerah je dejavnost mirovnih operacij še pomembnejša kot kdajkoli doslej. Je pomembnejša, je pa tudi bolj raznovrstna, kajti ravno takšno sodobno in raznovrstno ogrožanje miru zahteva, da v mirovnih operacijah sodelujejo mnogi udeleženci.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk je priredil sprejem ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij Organizacije združenih narodov ter vseh misij, ki potekajo s soglasjem OZN (foto: Nebojša Tejić/STA)V njih sodelujejo visoko specializirani pripadniki vojske. V Sloveniji smo še posebno ponosni, da nam je v razmeroma kratkem obdobju uspelo usposobiti pripadnike in pripadnice Slovenske vojske za visoko profesionalno udeležbo v mirovnih silah, za katero doživljamo pozitivne ocene že kot vsakodnevno priznanje. Na to smo ponosni in to je pomembno.

Enako pomembno je tudi to, da se v naših prizadevanjih krepi policijska komponenta. Vedeti moramo, da bo z razvojem mirovnih operacij prav ta komponenta vse pomembnejša. Najti moramo načine, da ji damo priznanje, da jo krepimo, da jo razvijamo. In vse izkušnje, ki jih že imamo, nam bodo pri tem pomagale.

Vse pomembnejše so civilne komponente mirovnih operacij. Tu smo še bolj na začetku, vendar že razumemo, da bo ravno v našem prispevku s civilnimi komponentami velika prihodnost, da moramo tu storiti več, da moramo našo družbo organizirati tako, da bomo lahko prispevali v tem segmentu kar najbolje.

Vsi ti prispevki, vse te komponente naše udeležbe v mirovnih silah, mirovnih operacijah, so tvegane. Nikakor niso brez nevarnosti. Nasprotno, nevarnosti so raznovrstne in prežijo tam, kjer jih ne pričakujemo. Prav danes nas je pretresla vest o bombnem napadu, katerega žrtev je bila tudi pripadnica civilne komponente naše misije v Afganistanu. Nekaj kasneje smo z olajšanjem sprejeli vest, da je utrpela lažje poškodbe, da okreva in da se dobro počuti. Verjamem, da izražam čustva in prepričanje vseh nas, ki smo tu, in vseh ljudi na Slovenskem, ko ji želimo uspešno okrevanje, čimprejšnjo popolno ozdravitev, vključitev v delo in nadaljnji prispevek k mednarodnemu miru in varnosti.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk je priredil sprejem ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij Organizacije združenih narodov ter vseh misij, ki potekajo s soglasjem OZN (foto: Nebojša Tejić/STA)Danes je čas, ko moramo razmišljati o prihodnosti, in ta prihodnost mirovnih operacij bo raznovrstna. Zato bi želel ob zaključku še enkrat izraziti zadovoljstvo, da je Sloveniji uspelo v tem kratkem obdobju razviti ne samo visoko profesionalnost v vojaški udeležbi, ampak tudi že določeno mero raznovrstnosti v udeležbi v mirovnih operacijah, ki nam dajejo osnovo, da bomo opravili svojo dolžnost do mednarodnega miru v celoti. In ko bomo to dolžnost opravljali, bomo vedeli, da na ta način tudi skrbimo za lastno varnost in za mir v našem delu sveta.

Imamo seveda še druge naloge, specifične in zelo pomembne. Nikakor ne želim, da bi se napačno razumelo, kot da mirovne operacije v celoti nadomeščajo vse tisto, kar mora država postoriti za svojo obrambo, za svojo nacionalno varnost in za mednarodni mir. Mirovne operacije niso vse, so pa izjemno pomemben del tega prizadevanja.

Zato ob koncu še enkrat – hvala vam za vaš prispevek, veliko uspeha v nadaljevanju vašega dela in še veliko srečanj, kot je to, v upanju, da ne bomo imeli žrtev v mirovnih operacijah in da bi znali vse oblike naše udeležbe razvijati in skrbeti zanje na način, ki bo zagotavljal tudi najvišjo dosegljivo stopnjo varnosti, ki jo lahko zagotovimo za naše udeleženke in udeležence v mirovnih operacijah. Hvala in čestitke!
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani