archived page

Predsednik postal protektor Evropske akademije znanosti in umetnosti

Ljubljana, 9.3.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je prejel naziv protektor Evropske akademije znanosti in umetnosti (Foto: EASA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je postal protektor Evropske akademije znanosti in umetnosti. Naziv so mu podelili na slavnostnem zasedanju akademije, ki je potekalo 7. marca 2009 v Salzburgu. S tem se je predsednik dr. Danilo Türk pridružil skupini evropskih šefov držav, ki so se zavezali k podpori znanosti in umetnosti v svojih državah. Med protektorji Evropske akademije znanosti in umetnosti so namreč tudi predsedniki Republike Avstrije in Republike Slovaške, španski in belgijski kralj ter luksemburški veliki vojvoda. Med aktivne člane akademije sta bila na slavnostnem zasedanju sprejeta tudi dva slovenska člana, akademika dr. Alojz Kralj in dr. Vojeslav Vlachy. Naziv protektorja akademije sta v preteklosti prejela tudi nekdanja predsednika Republike Slovenije Milan Kučan in dr. Janez Drnovšek. Po izteku funkcije predsednika je predsednik Milan Kučan ostal častni član Evropske akademije znanosti in umetnosti.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je prejel naziv protektor Evropske akademije znanosti in umetnosti (Foto: EASA)Predsednik dr. Danilo Türk je v zahvalnem govoru ob prejemu naziva protektor akademije dejal, da je Evropska akademija znanosti in umetnosti pomembna evropska institucija, ki uresničuje idejo Evrope kot enotnega intelektualnega prostora, saj akademijo sestavljajo člani iz vseh koncev Evrope. To je tudi pomembna usmeritev Evrope za prihodnost, kajti samo če bo Evropa uspela mobilizirati svoj celoten intelektualni potencial, bo lahko tudi odigrala ustrezno vlogo v globaliziranem svetu, je poudaril predsednik. Spomnil je, da so intelektualna moč, kulturna kreativnost in inovacije v preteklosti že vzpostavile Evropo kot središče sveta. Čeprav Evropa danes ni več središče sveta, pa lahko v prihodnosti po predsednikovih besedah vnovič prevzame ustrezno mesto v spreminjajočem se svetu.

Predsednik je spregovoril tudi o globalni finančni in gospodarski krizi. Izpostavil je, da živimo v času, ko moramo vsi razmišljati o tem problemu in tehnične rešitve ne morejo biti edini odgovor na krizo. Razmišljati je potrebno širše in bolj globoko, razmišljati moramo o spremembah, ki bi ponovno zagnale gospodarski razvoj, je dejal. Znotraj Evropske unije je bilo do sedaj opravljeno resno delo pri soočanju s krizo, vendar zgolj uvajanje novih pravil regulacije finančnega sistema ne bo zadostovalo, je opozoril predsednik dr. Danilo Türk in dodal, da je pravila potrebno spremeniti na način, ki bo okrepil svetovni finančni sistem. Globalni finančni sistem je namreč izgubil veliko zaupanja, zato morajo nove rešitve ponovno vzpostaviti zaupanje vlad in ljudi po vsem svetu. Sistem pa je po besedah predsednika dr. Danila Türka potrebno prenoviti tudi tako, da bodo institucije svetovnega finančnega sistema, kot je Mednarodni denarni sklad, postale bolj reprezentativne in bodo vključile tudi dve tretjini svetovnega prebivalstva, ki sedaj nista zastopani. To je politično vprašanje, ki zahteva resen politični napor in resno intelektualno podporo. Zato je predsednik izrazil upanje, da se bo v to debato vključila tudi Evropska akademija znanosti in umetnosti ter z okrepitvijo intelektualne enotnosti Evrope pomembno prispevala k iskanju rešitev za izhod iz svetovne gospodarske krize.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani