archived page

Odprtje novih prostorov mariborske fakultete za strojništvo

Maribor, 17.10.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk in rektor Univerze v Mariboru dr. Danijel Rebolj sta odprla obnovljeno visokotehnološko predavalnico Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in rektor Univerze v Mariboru dr. Danijel Rebolj sta odprla obnovljene visokotehnološke predavalnice Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru.

Predsednik je v nagovoru dejal, da se spominja začetkov tehniške šole v Mariboru, ki je spremenila življenje v tem delu mesta. V tistih časih je bil inženir med najbolj cenjenimi poklici v družbi, naša industrijska tradicija pa je doživljala eno najmočnejših faz v svojem razvoju. V zadnjih dveh desetletjih je naš industrijski razvoj nekoliko usihal in to bi morali po besedah predsednika spremeniti.

Imeti moramo dobro, kakovostno in tehnološko razvito industrijsko jedro, okrog katerega lahko vzpostavimo vse ostalo, kar naš razvoj zahteva, je poudaril predsednik, ki je dodal, da je to ena najpomembnejših strateških nalog našega časa. Kot je pojasnil, so se države, ki so uspele v zadnjih desetletjih ohraniti dinamiko industrijskega razvoja in inženirsko ustvarjalnost, bolje razvijale in danes lažje prenašajo krizo kot druge.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja obnovljenih visokotehnoloških predavalnic Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik je opozoril, da bosta kakovost in moč našega razvoja odvisna prav od tega, ali bomo znali vzpostaviti pravi profil industrijskega razvoja in dobrega inženirstva, ki obsega tudi strojništvo. Ob tem pa je poudaril tudi pomen povezovanja med gospodarstvom in visokošolskimi ustanovami ter trajnostnega razvoja.

"Inženirskemu delu je treba vrniti njegov nekdanji ugled, mu zagotoviti raven ugleda, ki si jo zasluži, ter zagotoviti temu primerno nagrajevanje. Vse to so izjemno pomembne prvine našega razvojnega prizadevanja," je sklenil svoj nagovor predsednik Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani