archived page

Predsednik čestital slovenskim fizikom za odmevne dosežke

Ljubljana, 17.10.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Institut "Jožef Stefan", kjer se je seznanil z odmevnimi dosežki slovenskih znanstvenikov na področju fizike tekočih kristalov (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Fakulteto za matematiko in fiziko, kjer se je srečal z vodstvom fakultete in raziskovalci na področju fizike mehkih snovi. Nato je obiskal še Institut "Jožef Stefan", kjer se je srečal z vodstvom instituta, si ogledal laboratorije ter se seznanil z odmevnimi dosežki raziskovalcev instituta na področju fizike tekočih kristalov.

Sodelavci instituta in fakultete Uroš Tkalec, Miha Ravnik, Simon Čopar, Slobodan Žumer in Igor Muševič so 1. julija 2011 v znanstveni reviji Science objavili odmeven članek, v katerem predstavljajo raziskavo o vozlih in spletih v tekočekristalnih koloidih. Objavljeno delo ni samo ena od praktičnih upodobitev matematične teorije v fiziki, ampak ima tudi potencialni praktični pomen. Avtorji si namreč obetajo, da bodo vozle in splete v tekočih kristalih dejansko uporabili za vezavo in izdelavo fotonske snovi za uravnavanje toka svetlobnih informacij po optičnih mikrovezjih iz tekočih kristalov.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Institut "Jožef Stefan", kjer se je seznanil z odmevnimi dosežki slovenskih znanstvenikov na področju fizike tekočih kristalov (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je po predstavitvi čestital znanstvenikom za njihov sijajni dosežek, ki je po njegovih besedah dokaz, da imamo v Sloveniji vrhunsko znanost, ki je na svetovni ravni močno cenjena. Tesno povezovanje Fakultete za matematiko in fiziko ter Instituta "Jožef Stefan" pa je označil kot zanimiv in pomemben model sodelovanja pedagoškega in znanstvenega dela ter povezovanja raziskovanja z aplikativnimi učinki. Te modele sodelovanja bi morali bolje razumeti ter jih uporabiti pri razvoju univerz, znanosti in vseh uporabnih vidikov znanosti, je še dodal predsednik.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani