archived page

Predsednik republike o pomenu in sporočilih športa invalidov

Trebnje, 8.12.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil prireditve Invalid športnik leta 2010 (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil prireditve Invalid športnik leta 2010. V pozdravnem nagovoru je izpostavil odmevne rezultate vrhunskih športnikov invalidov, ki so plod trdega dela, dobre organizacije in pozornosti vseh, ki spremljajo športno življenje invalidov. Poudaril je, da je šport za invalide še bolj pomemben, saj močno dopolnjuje njihovo življenje. Je zabaven in igriv, vpliva na telesni in gibalni razvoj, ohranja vitalnost ter dopolnjuje in razširja nadvse pomembno socialno komunikacijo.

Šport invalidov je po besedah predsednika prežet z idejo združevanja, sožitja, prijateljstva in preseganja različnosti, kajti ravno različnost je priložnost za navezovanje pristnih odnosov in sodelovanja. Ker šport invalidov potrebuje človeško in tehnično asistenco, tako v organizacijskem kot pripravljalnem smislu, ne prispeva le k utrjevanju človekovega dostojanstva športnikov invalidov, ampak tudi vseh, ki se vključujejo v organizacijsko okolje tega športa.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil prireditve Invalid športnik leta 2010 (foto: Tamino Petelinšek/STA)Vrhunski športniki invalidi dokazujejo, da je mogoče z vztrajnim delom in zavzetostjo doseči odlične rezultate in osebne cilje v širšem pomenu te besede, je dejal predsednik. Invalidi športniki pa sporočajo tudi vsem, ki se iznenada srečajo z invalidnostjo, da lahko z vsestranskim udejstvovanjem najdejo nov smisel, nov stil, pa tudi novo upanje. To upanje pomaga odkrivati preostale fizične potenciale, možnosti za novo povezovanje ter ohranjanje in razvoj čustvenega sveta.

Predsednik dr. Danilo Türk je v svojem nagovoru poudaril tudi pomen Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja, ki se že več kot 50 let organizirano ukvarja s športno dejavnostjo na vrhunski in rekreativni ravni. V zvezo je vključenih več kot 1.500 športnic in športnikov, številni med njimi pa posegajo po medaljah na evropskih in svetovnih prvenstvih ter paraolimpijskih igrah. Predsednik je pri tem podprl prizadevanja zveze za ureditev statusa športnika invalida.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil prireditve Invalid športnik leta 2010 (foto: Tamino Petelinšek/STA)"Povezave, ki jih vi gojite, so izjemno dragocene in so pomemben del napora za kultiviranje našega življenja v celoti in za čim boljšo povezanost z mednarodnim okoljem. Rezultati, ki v tem okviru nastajajo, pa so še posebej dragoceni rezultati," je dejal predsednik dr. Danilo Türk.

Dodal je, da je zato tudi z velikim veseljem sprejel povabilo za častno pokroviteljstvo nad evropskim prvenstvom v košarki na vozičkih, ki bo potekalo kot uvod v evropsko košarkarsko prvenstvo v Sloveniji.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani