archived page

Slovesnost projekta "Moja dežela – lepa in gostoljubna"

Radenci, 15.10.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 21. zaključne slovesnosti s podelitvijo priznanj projekta "Moja dežela – lepa in gostoljubna" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila 21. zaključne slovesnosti s podelitvijo priznanj projekta "Moja dežela – lepa in gostoljubna". Predsednik je v nagovoru dejal, da se radi pohvalimo, da je Slovenija lepa dežela, kar gotovo drži. Lepota naše domovine pa ni samo tisto, kar nam je dala narava, ampak je v največji meri rezultat dela pridnih ljudi, ki jim je do tega, da bi bila naša domovina lepa in gostoljubna, je dodal.

Kultiviranje našega bivanja je bistvo našega razvoja, je poudaril predsednik. Živeti želimo čim bolje, kar po njegovih besedah pomeni, da moramo živeti v skladu z naravo, razvijati našo pokrajino in narediti našo državo v vseh pogledih čim boljšo. Predsednik je posebej izpostavil pomen skladnega razvoja podeželja. Spomnil je, da imamo v Sloveniji tradicijo policentričnega razvoja in da se urbani centri v preteklosti niso razvijali na škodo podeželja. Toda na področju razvoja podeželja moramo storiti še več, je dejal predsednik, ki je spomnil na možnosti financiranja projektov v okviru prihodnjega večletnega finančnega okvira Evropske unije za obdobje 2014–2020.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 21. zaključne slovesnosti s podelitvijo priznanj projekta "Moja dežela – lepa in gostoljubna" (foto: Stanko Gruden/STA)"V Sloveniji želimo imeti čim bolj trajnostni razvoj, kar ne pomeni samo skrbi za urejeno okolje ter skrbi za naravo in naravne vire. Trajnostni razvoj je tudi odgovornost do prihodnjih generacij. Našo deželo moramo razvijati tako, da bomo našim otrokom in vnukom zapustili ne samo čim lepše, ampak tudi čim bolj vzdržno okolje, da bodo lahko v njem živeli čim bolje," je dejal predsednik Türk in ob tem poudaril pomen trajnostnega upravljanja z vodnimi viri, gozdnim bogastvom in vsemi drugimi naravnimi viri.

Predsednik je dejal, da sta zdraviliški turizem in turizem na sploh za Slovenijo izjemnega pomena, tako s stališča tekočih gospodarskih nalog kot tudi s stališča dolgoročne razvojne perspektive. Vzhodni del Slovenije je svetovno znan po odličnih zdraviliščih, zato mora Slovenija storiti vse za nadaljnji razvoj te dejavnosti, pa tudi turizma kot pomembne gospodarske panoge. Letos nismo zagotovili dovolj sredstev za turistično promocijo Slovenije na mednarodni ravni, je bil kritičen predsednik, ki je poudaril, da brez svetovne promocije našega turizma in naših zdravilišč ne bomo imeli tako uspešnega razvoja, kot ga potrebujemo.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil večernega dogodka Dnevov slovenskega turizma (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se zatem udeležila še večernega dogodka Dnevov slovenskega turizma. Predsednik je v pozdravnem nagovoru izpostavil, da turizem ni samo gospodarska panoga, ampak tudi kultiviranje naše dežele, kar najbolje ponazarja slogan "Turizem smo ljudje". Ocenil je, da ima slovenski zdraviliški turizem še veliko potencialov za razvoj, in poudaril pomen prihodnjega večletnega finančnega okvira EU, ki bo omogočil financiranje projektov, ki so pomembni za Slovenijo in zlasti za njen vzhodni del.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani