archived page

Slovenski in albanski predsednik nagovorila poslovneže iz obeh držav

Brdo pri Kranju, 14.10.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je nagovoril udeležence Poslovne konference slovenskih in albanskih gospodarstvenikov (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Albanije dr. Bamir Topi sta se udeležila Poslovne konference slovenskih in albanskih gospodarstvenikov, na kateri je sodelovalo okoli sto poslovnežev iz obeh držav.

Predsednik dr. Danilo Türk je v nagovoru na poslovni konferenci izpostavil vrednoti zaupanja in medsebojnega poznavanja, ki vodita sodelovanje med Slovenijo in Albanijo ter dajeta zelo dobro politično podlago vsem odnosom, tudi gospodarskemu sodelovanju. Poudaril je, da je Albanija eno najbolj hitro razvijajočih se gospodarstev v Evropi, ki tudi v času recesije beleži pozitivno gospodarsko rast. Zato se je zavzel za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama, veliko možnosti pa je po predsednikovih besedah na področjih infrastrukture, energetike, storitev in trgovine.

Ljudje, ki se dobro poznajo, lažje sklepajo posle in lažje sodelujejo, je dejal predsednik dr. Danilo Türk. Pozval je k večji turistični izmenjavi, ki bo čimveč Slovencem omogočila, da spoznajo Albanijo, njen živahen in hiter razvoj ter priložnosti za gospodarsko sodelovanje. Veliko bo k poglobitvi odnosov prispevalo tudi odprtje slovenskega veleposlaništva v Tirani, ki bo vzpostavljeno v kratkem. Predsednik pa je podprl tudi ustanovitev slovensko-albanskega poslovnega kluba, ki bo prispeval k boljšemu medsebojnemu poznavanju.

Predsednik Nadzornega odbora Gospodarske zbornice Slovenije Edvard Svetlik in direktorica Gospodarske zbornice Tirane Eugenia Gjuraj sta podpisala sporazum o medsebojnem sodelovanju (FA BOBO)Albanski predsednik Bamir Topi pa je dejal, da se razvoj sodelovanja med državama razvija izjemno dinamično, pri čemer gre tako za kompleksno, institucionalno sodelovanje, kot tudi za sodelovanje na osebni ravni. Izpostavil je konstruktivno vlogo Slovenije v celotni regiji, slovensko gospodarstvo pa je označil kot referenčno točko za albanske gospodarstvenike. Poudaril je, da je Albanija po dolgem obdobju izolacije postala odprto gospodarstvo, ki ponuja številne možnosti. Tudi sam je kot posebej perspektivno gospodarsko panogo izpostavil turizem, saj ima Albanija zaradi svoje geografske lege dolgo poletno turistično sezono.

Ob tej priložnosti sta predsednik Nadzornega odbora Gospodarske zbornice Slovenije Edvard Svetlik in direktorica Gospodarske zbornice Tirane Eugenia Gjuraj podpisala sporazum o medsebojnem sodelovanju med Gospodarsko zbornico Tirane in Gospodarsko zbornico Slovenije, ki bo gospodarstvenikom zagotovil informacijsko in institucionalno podporo. Sporazum o poslovnem in tehničnem sodelovanju, ki sta ga podpisala predsednik poslovodnega odbora in izvršni direktor Hidrie mag. Iztok Seljak ter rektor Politehnične univerze v Tirani dr. Jorgaq Kaçani, pa udejanja razvojno partnerstvo med slovenskim podjetjem in albansko univerzo.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani