archived page

Predsednik o pomenu kulture za nadaljnji razvoj Evrope

Bled, 6.3.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil desete mednarodne konference Bled Forum o Evropi (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil desete mednarodne konference Bled Forum o Evropi z naslovom "Vloga kulture v družbi znanja - Prispevek k evropskemu letu kreativnosti in inovacij". V svojem pozdravnem nagovoru je program konference označil kot ambiciozen, saj si je za osrednje vprašanje izbral vprašanje povezanosti kulture in razvoja. Človeška družba se namreč konstituira s svojo kulturo in kultura je tudi tisto okolje, ki pogojuje ves nadaljnji razvoj človeške družbe, je pojasnil predsednik. Pri tem je izpostavil, da je v preteklosti ravno kultura slovenskemu narodu omogočila napredovanje, še naprej pa bo od nje odvisna tudi kakovost našega nadaljnjega razvoja.

Živimo v Evropi in Evropa gre skozi zanimiv prehod, je dejal predsednik dr. Danilo Türk, in pomemben del tega prehoda je Evropska unija, ki se je vzpostavila kot skupnost s pomočjo ekonomskih instrumentov. Sedaj so horizonti veliko širši in Evropska unija danes razvija nove instrumente, ki bi ji zagotovili nadaljnji razvoj. Kot enega takih pomembnih instrumentov je predsednik navedel zamisel o Evropi kot enotnem intelektualnem prostoru. Da bi to dosegli in da se bo Evropa razvijala naprej, pa je potrebno odpraviti zgodovinske pregrade, je opozoril predsednik republike in dodal, da je to dolgotrajna naloga.

Kot ključno nalogo je izpostavil zagotavljanje pogojev za hiter, uspešen in raznovrsten pretok intelektualnih potencialov znotraj Evrope, ki bi omogočil nove zamisli, inovacije in ekonomske prijeme, s pomočjo katerih bi Evropa obnovila svojo kreativnost, zaradi katere je bila v preteklosti središče sveta. Evropa ima po predsednikovih besedah bogato kulturno dediščino, ki je izrazito močna, potentna in koherentna v svojem estetskem sporočilu. Na področjih kritično pomembnih umetnosti, ki so v jedru kulture, ima tako Evropa marsikaj skupnega in ta dediščina je veličastna.

Vendar pa je predsednik ob tem opozoril, da Evropa v nekaterih pogledih nima skupne identitete in včasih se zdi, da so nekatere vrste kulture obravnavane kot manj pomembne ali nepomembne. Izpostavil je, da Evropa tako ni posebno močna na področju popularne kulture, ki jo ljudje uživajo in z njo živijo vsak dan. Zato ob izjemnem bogastvu evropske kulturne tradicije in ob zavedanju dejstva, da je kultura gibalo razvoja, ne moremo in ne smemo zanemariti tudi tega vprašanja, je dejal predsednik dr. Danilo Türk in v zaključku svojega nagovora zaželel udeležencem konference veliko uspeha v razpravah.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani