archived page

Izjava predsednika pred nedeljskimi referendumi

Ljubljana, 3.6.2011  |  izjava


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Izjava za javnost predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka pred nedeljskimi zakonodajnimi referendumi
Ljubljana, 3. junij 2011


Spoštovane državljanke in državljani Republike Slovenije,

to nedeljo, 5. junija, bomo odločali na referendumu. Pozivam vas, da v čim večjem številu pridete na referendum in izkoristite demokratično priložnost, ki jo referendum ponuja. Vsak referendum je demokratična priložnost in prav je, da jo izkoristimo. Vsak referendum pa je tudi priložnost za razmislek in tudi to priložnost velja izkoristiti.

Tačas potrebujemo razmislek o potrebnih spremembah. Vedeti moramo, da se je razvojni model Republike Slovenije, naš ekonomski in socialni razvojni model v veliki meri izčrpal. Spremembe potrebujemo. Iz naše zgodovine tudi vemo, da je Slovenija napredovala vselej takrat, ko je sprejela dejstvo potrebnih sprememb in ko je bila sposobna poiskati poti do pravih sprememb in do dobrih praktičnih rešitev. In tudi o tem bomo razmišljali ob tem referendumu in po njem.

Spremembe potrebujemo na področju pokojninske ureditve. Pokojninski sistem moramo spremeniti, zato da bomo zagotovili boljše pogoje življenja odhajajoči generaciji in boljše pogoje zaposlovanja, vključitve v delo prihajajoči generaciji, s tem pa seveda tudi boljšo medgeneracijsko solidarnost. Spremembe potrebujemo tudi na drugih področjih – na področju trga dela, na področju zdravstvenega sistema, na področju visokega izobraževanja, ki naj zagotovi tako usposabljanje mlade generacije, ki bo zagotavljalo boljši razvoj.

Potrebujemo tudi spremembe na področju referendumske ureditve. Bolj natančno, bolj skrbno in boljše mora biti opredeljeno to, kar v resnici spada na referendume, in bolje moramo vedeti, katere odločitve in kaj pričakujemo od tistih organov odločanja, ki jih je naša ustava opredelila kot najbolj odgovorne - Državni zbor in Vlado Republike Slovenije.

Kot sem dejal, današnji trenutek in čas pred referendumom je čas, ko bomo razmislili o vsem, kar smo slišali in spoznali v predreferendumskem obdobju. Slišali smo vse argumente, slišali smo vse poglede in sedaj gre za to, da se odločamo. Odločili se bomo vsakdo po svoji vesti in po svoji lastni presoji. V tednih in mesecih, ki bodo sledili referendumu, pa bomo razmišljali tudi o naši prihodnosti. Prav je, da je tudi ta razmislek in da bodo odločitve, ki bodo iz tega razmisleka izšle, takšne, da bodo zagotovile dobro prihodnost, dobro prihodnost naše domovine, naše Republike Slovenije. Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani