archived page

Sprejem predsednika Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudija Pavšiča in predsednika Sveta slovenskih organizacij Draga Štoke

Ljubljana, 10.1.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes sprejel predsednika Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudija Pavšiča in predsednika Sveta slovenskih organizacij Draga Štoko. Pogovor je bil prednostno usmerjen v seznanitev s položajem slovenske narodne skupnosti v Italiji v luči uradnega obiska predsednika Italijanske republike Giorgia Napolitana, ki bo Ljubljano obiskal v ponedeljek, 14. januarja 2008. Predsednik republike je poudaril, da gre za zelo pomemben obisk, katerega tema bo med drugim tudi vprašanje slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Predsednika obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji sta po pogovoru poudarila, da je prišlo, zlasti zadnje leto, do kakovostnih premikov izboljšanja položaja slovenske narodne skupnosti v Italiji. Kljub temu pa pričakujeta čim prejšnje udejanjenje določil, predvsem zaščitnega zakona za narodno skupnost ter nekaterih drugih pravnih predpisov. Pri tem sta izpostavila financiranje dejavnosti narodne skupnosti, zlasti na področju medijev in šolstva. Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je izrazil prepričanje, da so proces integracije Slovenije v Evropsko unijo, padec meddržavne meje in Evropsko leto medkulturnega dialoga, tudi priložnosti za nove oblike sodelovanja slovenske narodne skupnosti v Italiji z matično državo.

Klikni za povečavoNa vprašanje novinarjev o skorajšnjem obisku predsednika Italijanske republike Giorgia Napolitana, je predsednik države pojasnil, da hitra organizacija obiska kaže na to, da so odnosi med državama izjemno dobri. "Na ta način lahko damo tudi na simboličen in zelo viden način poudarek evropski integraciji in seveda zelo tesnim odnosom, ki že obstajajo med Slovenijo in Italijo in ki jih bomo z veliko vnemo gradili še naprej", je še poudaril predsednik republike dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani