archived page

Srečanje predsednika Türka z ruskim predsednikom Medvedjevom in ruskim premierjem Putinom

Moskva, 17.11.2010  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je položil venec z vojaškimi častmi na grob neznanega vojaka v Aleksandrovem parku (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je drugi dan uradnega obiska v Ruski federaciji obiskal Moskovski državni inštitut za mednarodne odnose, kjer je imel predavanje z naslovom "14 dni pred Astano: OVSE včeraj in danes". Predsednik je nato obiskal sedež ruske tiskovne agencije Itar-Tass, kjer se je srečal z glavnimi uredniki ruskih medijev. Zatem je obiskal Aleksandrov park pred Kremljem, kjer je z vojaškimi častmi položil venec na grob neznanega vojaka.
Predsednik Ruske federacije dr. Dmitrij Medvedjev je sprejel predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v nadaljevanju obiskal Kremelj, kjer ga je sprejel gostitelj, predsednik Ruske federacije dr. Dmitrij Medvedjev. Predsednika sta se najprej zadržala v pogovoru, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Ruske federacije in Republike Slovenije pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednika dr. Dmitrij Medvedjev in dr. Danilo Türk sta po opravljenih pogovorih slovesno podpisala Deklaracijo o partnerstvu za modernizacijo med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo. Ob tej priložnosti sta državi sklenili tudi naslednje dogovore:
  • Memorandum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ruske federacije o pomembnejših projektih za povečanje gospodarskega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo (s strani Republike Slovenije je memorandum podpisal minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar),
  • Program skupnega delovanja za obdobje 2011-2012 na področju turizma med Slovensko turistično organizacijo in Federalno agencijo za turizem Ruske federacije (s strani Republike Slovenije je program podpisala v.d. generalnega direktorja Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak) ter
  • Program sodelovanja v kulturi, znanosti, izobraževanju in športu v obdobju 2010–2012 (s strani Republike Slovenije je program podpisala veleposlanica v Ruski federaciji Ada Filip Slivnik).
Predsednik Ruske federacije dr. Dmitrij Medvedjev je sprejel predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Stanko Gruden/STA)Ruski predsednik dr. Dmitrij Medvedjev je poudaril, da se odnosi med Rusijo in Slovenijo v zadnjih letih zelo dinamično razvijajo na vseh področjih. Po njegovih besedah to raven sodelovanja izkazuje tudi deklaracija o partnerstvu za modernizacijo, ki sta jo danes podpisala s predsednikom Türkom. Izpostavil je, da se je letos blagovna menjava med državama povečala za 60 odstotkov v primerjavi z lanskim letom, kar je zelo dobro in pomeni, da državi premagujeta krizo. To po njegovih besedah pomeni tudi, da so odnosi med Slovenijo in Rusijo zares strateški in partnerski. Povečuje se tudi investicijski potencial sodelovanja, ki ga je treba še dodatno okrepiti, je dejal ruski predsednik in ob tem pozdravil obisk močne slovenske gospodarske delegacije, ki spremlja predsednika Türka med uradnim obiskom v Rusiji.

Predsednik dr. Danilo Türk je dejal, da je bil danes narejen pomemben korak naprej v odnosih med državama. Strinjal se je, da se blagovna menjava dobro razvija in tudi sam poudaril pomen sodelovanja na področju investicij, kjer je posebej izpostavil sodelovanje na področju razvoja avtomobilske industrije. Dejal je, da Slovenija ceni rusko strategijo razvoja avtomobilske industrije do leta 2020 in si želi s specializiranimi proizvajalci avtomobilskih delov sodelovati v tem velikem projektu. Zavzel se je tudi za nadaljnji razvoj sodelovanja na področju farmacije in farmacijskih tehnologij. Nove možnosti sodelovanja se po besedah predsednika Türka odpirajo tudi na področju povezovanja zdravstvenih storitev in turistične dejavnosti.
Predsednik Ruske federacije dr. Dmitrij Medvedjev in predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk sta podpisala Deklaracijo o partnerstvu za modernizacijo med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednika sta govorila tudi o projektu plinovoda Južni tok. Predsednik Medvedjev je izrazil zadovoljstvo, ker se ta strateški projekt v zadnjem času razvija dinamično, ter izrazil upanje, da bo uresničen v skladu z dogovori. Kot je pojasnil, bo plinovod koristil vsem udeležencem v projektu in bo pozitivno vplival tako na gospodarsko, kot tudi na medčloveško in medevropsko sodelovanje. Tudi predsednik Türk je izrazil upanje, da bo projekt plinovoda Južni tok prispeval k razvoju energetske varnosti v Evropi kot celoti in da bo odprl nove poti sodelovanja med Rusko federacijo in vrsto držav, ki sodelujejo v projektu. Predsednik Türk je poudaril, da Slovenija močno podpira ta projekt, tudi zaradi njegovih multiplikativnih učinkov, saj bo lahko prispeval k razvoju številnih industrij in energetike kot celote.

Danes podpisana deklaracija in memorandum predvidevata tudi sodelovanje obeh držav pri pomembnejših projektih ter izmenjavo znanstvenih kadrov in izobraževalnih projektov. Predsednik Medvedjev je poudaril, da pričakuje sodelovanje slovenskih znanstvenikov pri velikih ruskih znanstvenih in izobraževalnih ter investicijskih projektih, vključno s projektom vzpostavitve visokotehnološkega Inovacijskega centra Skolkovo. Po besedah ruskega predsednika je zelo pomembno tudi kulturno in humanistično sodelovanje ter sodelovanje v turizmu. Predsednik Türk je dejal, da se Slovenija zelo veseli bližnjega odprtja ruskega kulturnega centra v Ljubljani. Izrazil je upanje, da bo center ustanovljen še letos in da bo postal pomembno središče za kulturno zbliževanje med Slovenijo in Rusijo.
Predsednik Ruske federacije dr. Dmitrij Medvedjev je sprejel predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Stanko Gruden/STA)Ruski in slovenski predsednik sta se pogovarjala tudi o vprašanjih evropske varnosti, o odnosih med Rusijo in Evropsko unijo ter o odnosih med Rusijo in zavezništvom Nato. Predsednik Medvedjev je dejal, da se ruski odnosi z Natom razvijajo dobro in da na področju odnosov z Evropsko unijo ne vidi večjih problemov. Pripravlja se nov dolgoročni sporazum o partnerstvu in sodelovanju med Evropsko unijo in Rusijo, glede priprave sporazuma o brezvizumski izmenjavi pa Rusija še čaka na pozitivni odgovor Evropske unije. Predsednik Medvedjev je predsedniku Türku izrazil hvaležnost za zelo premišljen in pozitiven odgovor na ruske predloge s področja evropske varnosti.

Predsednik Türk je dejal, da Slovenija polaga veliko upanja v razvoj partnerstva med Natom in Rusko federacijo. Slovenija si želi, da bi Svet Nato-Rusija postal trajen, učinkovit in robusten organ mednarodnega sodelovanja in da bi bil vedno na razpolago za vsa relevantna varnostna vprašanja. Izrazil je tudi željo, da bi Evropska unija obravnavala svoje odnose z Rusko federacijo in državami Vzhodnega partnerstva na najvišjem prioritetnem nivoju. Kot je pojasnil, mora unija razmišljati strateško in dolgoročno, zato je partnerstvo z Rusijo osrednjega pomena. V tem kontekstu je podprl odpravljanje vizumskih omejitev kot pomembno sredstvo nadaljnjega razvoja teh odnosov.
Srečanje predsednika Ruske Federacije dr. Dmitrija Medvedjeva in soproge Svetlane Medvedjeve s predsednikom Republike Slovenije dr. Danilom Türkom in soprogo Barbaro Miklič Türk (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednika sta izmenjala tudi stališča o razmerah na Zahodnem Balkanu in v Južnem Kavkazu. Predsednik Türk je poudaril svojo podporo izjemno pomembnim naporom predsednika Medvedjeva pri reševanju situacije v Gorskem Karabahu. Dodal je, da je tu potrebno angažiranje skupine iz Minska v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, v kateri ima Rusija vodilno vlogo. Ob tej priložnosti je pozval vse udeležence v konfliktu, naj se pridružijo naporu, ki poteka. Evropska unija po njegovih besedah dobro razume, zakaj je reševanje tovrstnih problemov koristno za evropsko varnost v celoti in da je sedaj dober čas, ko se lahko naredi kakšen korak naprej.

Predsednik Medvedjev se je v zaključku zahvalil predsedniku Türku za obisk v Rusiji ter izrazil prepričanje, da bo njegov obisk s številčno delegacijo prispeval k razvoju prijateljskih odnosov med državama. Predsednik Türk pa je poudaril, da politika modernizacije predsednika Medvedjeva odpira možnosti novih odnosov v Evropi in svetu. Dodal je, da je politika modernizacije naša pot naprej in da prinaša upanje in pričakovanja, ki so realna.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Vlade Ruske federacije Vladimirjem Putinom (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je v nadaljevanju srečal s predsednikom Vlade Ruske federacije Vladimirjem Putinom. V več kot enournem pogovoru sta pregledala številne projekte na vseh področjih in se posvetila praktičnemu sodelovanju na podlagi že pripravljenih sporazumov. Po besedah predsednika dr. Danila Türka je pogovor s premierjem Putinom pokazal visoko stopnjo obveščenosti in pripravljenosti Rusije za sodelovanje in pomoč pri uresničevanju projektov na področjih energetike, avtomobilskega grozda, gradbeništva, turizma in visoke tehnologije.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Vlade Ruske federacije Vladimirjem Putinom (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je v izjavi za medije izpostavil, da so bila v okviru današnjih pogovorov v Moskvi v ospredju predvsem vprašanja vizumske ureditve in partnerstva med Natom in Rusijo. Glede vizumov je ponovil stališče Slovenije, ki se zavzema za vizumsko liberalizacijo, vendar je poudaril, da je za to potrebno, da si Evropska unija postavi jasno hierarhijo prioritet in Rusijo postavi na višje mesto. Glede partnerstva med Natom in Rusijo pa je dejal, da v Svetu Nato-Rusija vidi zasnovo institucionalnega razvoja sodelovanja, ki mora glede na današnje razmere iti daleč naprej, to pa je po njegovih besedah glede na nov strateški koncept Nata tudi mogoče.

Predsednik dr. Danilo Türk se je srečal tudi s vrhovnim poglavarjem Ruske pravoslavne cerkve patriarhom Moskve in vse Rusije njegovo svetostjo Kirilom, s katerim sta spregovorila o sodelovanju v okviru Foruma slovanskih kultur, skupni duhovni podlagi, ki jo imajo slovanski narodi v kulturnem izročilu ter o tradicionalnih prireditvah ob Ruski kapelici pod prelazom Vršič.

opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predavanje z naslovom "14 dni pred Astano: OVSE včeraj in danes" na Moskovskem državnem inštitutu za mednarodne odnose
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani