archived page

Predsednik: Naše gore in Triglav simbolizirajo našo moč

Ribčev Laz, 24.8.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil osrednje slovesnosti ob prazniku Občine Bohinj v spomin na 234. obletnico prvega vzpona na vrh Triglava (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil osrednje slovesnosti ob prazniku Občine Bohinj v spomin na 234. obletnico prvega vzpona na vrh Triglava. V pozdravnem nagovoru je izpostavil, da je Triglav osrednja podoba slovenskih nacionalnih simbolov, grba in zastave. Pod tem simbolom nastopajo tudi naši športniki, med katerimi je predsednik omenil olimpijsko prvakinjo v judu Urško Žolnir, ki je na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu zmagala s hrabrostjo, znanjem, spretnostjo in domoljubjem, ki ga tako odločno uprizarja silhueta Triglava.

Triglav po besedah predsednika simbolizira tudi našo samobitnost, naš obstanek in naše sposobnosti. Ta simbol bo večno ostal simbol slovenstva, zato je prav, da ga gojimo s spoštovanjem, je poudaril predsednik. Tudi slovensko planinstvo je del naše identitete in naše samobitnosti. Predsednik je ob tem spomnil na zgodnjo osvojitev naših najvišjih vrhov in na velike alipinistične dosežke slovenskih planincev po vsem svetu, ki so iz tega izšli. Vse to je možno samo zato, ker ljudje v Sloveniji čutimo z našimi gorami, jih tako močno spoštujemo in jih imamo tako močno radi, je dodal predsednik.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal z županom Občine Bohinj Francem Kramarjem (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je izrazil željo, da bi se Bohinj čim uspešnejše razvijal, da bi premagal vse trenutne razvojne probleme ter da bi duh planinstva in osvajanja najvišjih dosežkov vodil razvoj tega kraja, pa tudi razvoj celotne Slovenije. Kadarkoli govorimo o posameznih problemih, moramo o njih govoriti z občutkom za dosežke, ki smo jih sposobni. "Skupaj smo in naše gore in naš Triglav simbolizirajo našo moč," je sklenil predsednik Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani