archived page

Predsednik republike odlikoval slovensko policijo

Ljubljana, 23.6.2011  |  sporočilo za javnost, govor


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge, na varnostnem področju, odlikoval Policijo Republike Slovenije za njen izjemen prispevek k varnosti državljanov.

Predsednik je v nagovoru ob podelitvi odlikovanja spregovoril o prispevku slovenske policije k vzpostavljanju naše države.

Izpostavil pa je tudi zasluge policije za stabilnost in varnost družbe v času po osamosvojitvi ter dodal, da se Slovenija danes po mednarodnih primerjavah uvršča na sam vrh lestvice najvarnejših držav.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Policijo Republike Slovenije (foto: Daniel Novakovič/STA)


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na podelitvi odlikovanja Zlati red za zasluge Policiji Republike Slovenije
Ljubljana, 23. junij 2011


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Policijo Republike Slovenije (foto: Daniel Novakovič/STA)Spoštovani predstavniki slovenske policije,
spoštovane predstavnice slovenske policije,
spoštovana ministrica za notranje zadeve,
spoštovana varuhinja človekovih pravic,
spoštovani drugi gostje,

danes je eden tistih dni, v katerih se intenzivno spominjamo dvajsetletnice nastanka naše države. To je tudi čas, ko je prav, da se spomnimo vseh prispevkov, zlasti vseh tistih odločilnih prispevkov, ki so v tistem usodnem trenutku pomagali vzpostaviti našo državo. Eden takih bistvenih prispevkov je bil prispevek slovenske policije in prav je, da se ga v teh dneh, v času naše dvajsetletnice, spomnimo, da se ga spomnimo svečano, s spoštovanjem in da se ga spomnimo z našim razmislekom o vlogi slovenske policije doslej in o tem, kaj ji dolgujemo in kaj od nje pričakujemo.

Če govorimo o vlogi doslej, je prav vloga v času osamosvajanja ena najbistvenejših. V tistem času se je pokazalo, kako dobro policijo imamo in kako bistvenega pomena je bila policija takrat, in to ne samo v zagotavljanju varnosti v najbolj elementarnem pomenu te besede. Znala je namreč s svojo prisotnostjo, svojo bližino ljudem, s svojim strokovnim nastopom, s svojo blago prisotnostjo vplivati na to, da je pri ljudeh nastal občutek varnosti in da je ta občutek prevladal vse strahove, ki jih je prinesel oborožen konflikt. Ta občutek, ki je nastal v tistem času, je ostal tudi kasneje. To je bil izjemen dosežek in izjemen prispevek in že za ta prispevek smo v Sloveniji vselej hvaležni slovenski policiji.

Vemo tudi, da so se prispevki slovenske policije k nastanku slovenske države začeli že prej. Nedavno smo se spomnil 20. obletnice akcije Sever, v kateri je takratna slovenska milica, predhodnica današnje slovenske policije, z odločno preventivno akcijo in brez slehernih povzročanj škode ali celo žrtev uspela preprečiti izjemno veliko nevarnost, ki bi lahko močno zapletla našo preobrazbo v demokratično družbo in upočasnila naš razvoj v smeri samostojne, neodvisne Slovenije. Vseh teh prispevkov se danes spominjamo.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Policijo Republike Slovenije (foto: Daniel Novakovič/STA)Seveda pa cenimo pri delu policije vse tisto, kar je policija storila za stabilnost, varnost te družbe v času po naši osamosvojitvi. Tudi tu je veliko tega, kar navaja na razmislek. Varnost je v vsaki družbi ena temeljnih družbenih vrednot in zagotavljanje varnosti ena najtežjih, najpomembnejših nalog. Kadar varnost imamo, smo je nekako vajeni, ne pogrešamo ničesar. Ampak varnost je nekaj takega, kot zrak. Če ga imamo, ga ne opazimo, ko pa začenja izginjati, nastane zelo hud problem. Teh značilnosti varnosti se moramo ves čas zavedati.

Nedavno je Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) objavila serijo indikatorjev družbenega napredka, indikatorjev boljšega življenja. Slovenija stoji visoko na lestvici teh indikatorjev. Najvišje pa stoji ravno v vprašanju varnosti v naši družbi. Med najbolj razvitimi državami sveta je Slovenija ocenjena kot najvarnejša. Dobro je, da se ob takih podatkih zamislimo in da se spomnimo, kako veliko za to varnost dolgujemo naši policiji. S tem zadovoljstvom, s to hvaležnostjo, gredo seveda tudi pričakovanja za naprej.

V uradni obrazložitvi odlikovanja je bilo kar nekaj povedanega o človekovih pravicah. Človekovi pravici do osebne varnosti in do fizične integritete sta dve pravici, ki spadata med najbolj temeljne in ki sta pogoj za to, da se lahko razvija demokracija in da se lahko družbena razprava razvija na način in v pogojih, ki omogočajo dogovor o skupnih ciljih, o nacionalnem interesu in vsem, kar tvori dobro politiko. Brez zagotovitve spodobne ravni varnosti to ni mogoče in prispevek k človekovim pravicam se začne prav tu. Vendar se tu ne konča. Kajti človekove pravice so del profesionalnosti policije. In prav v tem pogledu, v pogledu profesionalnega, resnega obravnavanja človekovih pravic kot etičnega postulata policijskega dela, je dosežek slovenske policije velik in ustvarja veliko pričakovanje.

Zato mi dovolite, da ta svoj neformalni del obrazložitve končam z mislijo – dosedanji dosežki in prispevki slovenske policije so vsi takšni, da nam dajejo odlično podlago, da verjamemo, da bo tudi naprej tako in da bo slovenska policija še naprej eden najpomembnejših garantov naše varnosti, da se bo še vedno, še naprej razvijala na način, ki nam bo omogočal visoko mesto na lestvicah mednarodne primerljivosti, in da bo v pogledu človekovih pravic slovenska policija prispevala k napredku naše celotne družbe.

Za vse to, kar je bilo doseženega, se zahvaljujemo slovenski policiji. Slovenska država je svoji policiji hvaležna in verjamem, da ko izražam to hvaležnost, lahko rečem, da govorim v imenu državljank in državljanov Republike Slovenije. Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani