archived page

Sprejem predsednika republike za mlade raziskovalce

Ljubljana, 19.7.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil sprejem za udeležence 1. konference slovenskih mladih raziskovalcev, podiplomskih in dodiplomskih študentov iz sveta in Slovenije (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil sprejem za udeležence 1. konference slovenskih mladih raziskovalcev, podiplomskih in dodiplomskih študentov iz sveta in Slovenije. V pozdravnem nagovoru se je zahvalil Svetovnemu slovenskemu kongresu in vsem drugim, ki so pomagali organizirati to konferenco. Izpostavil je, da v Sloveniji potekajo razprave o našem prihodnjem razvoju, ki so v veliki meri polemične, vendar prav vse zadevajo mlado generacijo. Predsednik je poudaril, da je vprašanje odnosa do mlade generacije ključno razvojno vprašanje naše države, vprašanje šolanja, usposabljanja in intelektualnega prispevka mladih k razvoju pa je za našo državo strateško pomembno.

Predsednik je spomnil, da je bila Evropa nekoč enoten intelektualni prostor. Kasneje so jo razdelile nacionalne meje in ideologije, ki pa nikoli niso v celoti preprečile intelektualnih komunikacij. V Evropi tačas poteka intenzivno prizadevanje, da bi ustvarili enoten intelektualni in raziskovalni prostor. Čeprav človeški genij vedno najde pot do svoje uresničitve, pa je po besedah predsednika pomembno omogočiti tem talentom in genialnosti čim lažje uveljavljanje. Kot je pojasnil, se prepogosto soočamo z ovirami naše tradicije in birokratske prakse ter z okostenelostjo v raziskovalni organiziranosti, samo raziskovalno delo pa je tudi preslabo plačano in premalo podprto.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil sprejem za udeležence 1. konference slovenskih mladih raziskovalcev, podiplomskih in dodiplomskih študentov iz sveta in Slovenije (foto: Stanko Gruden/STA)Raziskovalni svet je tudi globalni svet, je poudaril predsednik. Izpostavil je, da smo imeli v Sloveniji vedno veliko raziskovalcev, odličnih znanstvenikov in intelektualcev, ki so se uveljavili po vsem svetu. Dejal je, da je tudi sam izkusil, kaj pomeni resno delo in resno uveljavljanje v zahtevnem tujem okolju, vendar v nobenem trenutku ni pozabil, od kod prihaja in kje je njegova domovina. Domovina je ena, nam vsem dodeljena, je zapisal že pesnik Oton Župančič. Predsednik pa je ob tem dodal, da je ta domovina tudi domovina vseh tistih naših ljudi, ki delajo na tujem, ki se bodo morebiti vrnili in ki bodo vselej razvijali komunikacije z ljudmi v Sloveniji ter na ta način prispevali k našemu razvoju.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani