archived page

Predsednik ob evropskem dnevu darovanja in zdravljenja s presaditvijo

Ljubljana, 18.10.2008  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je nagovoril udeležence slovesne akademije ob 10. evropskem dnevu darovanja in zdravljenja s presaditvijo (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je danes dopoldan udeležil slovesne akademije ob 10. evropskem dnevu darovanja in zdravljenja s presaditvijo. V svojem pozdravnem nagovoru je spregovoril o pomenu, sporočilih in dilemah, ki jih prinaša nadvse kompleksna medicinska dejavnost transplanacije. Kot je izpostavil, presaditev organov in tkiv spremlja veliko etičnih, verskih in drugih dilem, ki so povsem osebne narave in so lastne vsem ljudem. Ta vprašanja se vrtijo v krogu življenja in smrti in hitrih odločitev, ki jih zahteva sam postopek tranplantacije, je dodal.

Predsednik dr. Danilo Türk je poudaril, da imamo vsi priložnost, da se vnaprej odločamo za darovanje, kar olajša kasnejše postopke, tako našim svojcem, kot zdravnikom, ki morajo hitro opraviti svoje delo, pri katerem so spoštovana visoka etična merila in standardi, prežeti s pieteto in tenkočutnostjo. Kot je dejal predsednik, presaditev organov prizadetim osebam omogoča nadaljevanje življenja, zdravniki pa s presajenim organom ali tkivom lahko premagajo smrt. Po predsednikovih besedah pa je to premagovanje smrti tudi način, kako se premaguje kultura smrti, ki nemalokrat dominira v naših odnosih. "Odločitev, ki so povezane s presaditvijo organov in tkiv, so sposobni ljudje, ki tudi v vsakdanjem življenju izkazujejo človečnost in plemenitost," je dejal predsednik republike dr. Danilo Türk.

Predsednik je v nadaljevanju izpostavil pomen pogovora o teh temah. Sodelovanje strokovnjakov z več področij, vključevanje civilne družbe in posameznikov, ki jim je bilo na ta način življenje podarjeno, namreč lahko skupaj s pravilno in stalno medijsko umestitvijo tega področja in dejavnosti veliko pripomorejo k pravilnemu razumevanju te oblike reševanja človeških življenj. Temu cilju pa je posvečeno tudi današnje srečanje, je dodal predsednik republike. Predsednik je opozoril tudi na to, da je potrebno dovolj pozornosti posvetiti razvoju stroke na tem področju, kajti brez stroke ne more biti vseh ostalih odločitev.

Predsednik dr. Danilo Türk je nagovoril tudi prejemnike organov, ki so se udeležili slovesne akademije: "Vi se še najbolj zavedate pomena nesebične pomoči tistih, ki so sprejeli odločitev o darovanju organov in tkiv, zato je prav, da se danes prav posebej sliši tudi vaš glas. Skupaj z vašimi darovalci potrjujete ne le napredek v medicinski stroki, temveč tudi zrelost, človečnost in plemenitost družbe." V zaključku je predsednik republike spregovoril o mednarodni solidarnosti in vzajemnosti na tem področju, ki najverjetneje ne pozna meja. Kot je dejal, bomo vanjo vključeni, če bomo kot posamezniki in kot družba premogli dovolj humanosti in želje po ohranjanju življenja, kadarkoli bo to mogoče.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani