archived page

Predsednik: Reševanje sporov je stvar politikov in diplomatov

Ljubljana, 23.4.2009  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel Zelenega Jurija iz Bele Krajine in ob tem prejel v dar zeleno brezovo vejico, ki prinaša pomlad (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel Zelenega Jurija iz Bele Krajine. Obred se je v skladu s starodavno slovensko šego pričel s pesmijo "Došel je došel, Zeleni Jurij", člani folklorne skupine pa so predsedniku izročili zeleno brezovo vejico z besedami: "Iz Bele Krajine vam v belo Ljubljano z Zelenim Jurijem prinašamo to zeleno vejico in z njo pomlad. Shranite jo do naslednjega Jurjevega in naj vam bo vse leto srečno in uspešno." Člani Folklorne skupine KUD Oton Župančič Vinica, Ansambel Roka Žlindre ter Folklorna skupine Turopolje iz Velike Gorice na Hrvaškem so predsedniku zapeli, zaigrali in zaplesali. Na ta način so pokazali, da se prijateljstvo med sosednjima narodoma utrjuje tudi z Zelenim Jurijem, ki deli srečo in veselje tako Slovencem kot Hrvatom.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je zahvalil za čudovit prikaz kulturnega izročila z dveh strani meje in zaželel prisrčno dobrodošlico vsem plesalkam, plesalcem, glasbenicam in glasbenikom. V svojem nagovoru je dejal, da Zeleni Jurij simbolizira nov začetek in nas spominja tudi na globoke korenine prijateljstva med slovenskim in hrvaškim narodom. Predsednik se je dotaknil tudi zadnjih naporov za rešitev odprtega mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško.

Člani Folklorne skupine KUD Oton Župančič Vinica so zaplesali predsedniku republike dr. Danilu Türku ob sprejemu Zelenega Jurija iz Bele Krajine (FA BOBO)"Kot predsednik Republike Slovenije in kot politični predstavnik Republike Slovenije se seveda dobro zavedam, da živimo v časih, ko moramo kakšen problem tudi rešiti. Problemi, ki nastanejo med prijatelji in sorodniki, so vsi taki, da jih je mogoče rešiti in da jih je treba rešiti. Včasih kakšen problem zahteva nekaj daljše reševanje. In tudi to ne sme razočarati. Včasih so problemi taki, da je reševanje nekoliko daljše, včasih so razmere take, da se kakšno reševanje nekoliko odloži. Toda tisto, kar je pomembno, je dejstvo, da med prijatelji probleme rešujemo in si za rešitev ves čas prizadevamo. Ta čas se trudimo, da bi mejne probleme med Slovenijo in Hrvaško rešili kmalu, da bi do rešitev prišli kar se da mogoče hitro. Temu naporu je posvečeno veliko energije na obeh straneh, na Hrvaškem in v Sloveniji.

Temu naporu se priključujejo tudi evropski dejavniki. Evropska komisija je napravila nekaj predlogov, nekaj osnutkov, ki so pomembni koraki v tem prizadevanju, in te korake cenimo. Eden od takih korakov je bil narejen tudi včeraj. Moramo pa vedeti, da je reševanje sporov zadeva, ki zahteva skrbnost, ki zahteva še kar nekaj napora. Kdor pozna dinamiko reševanja sporov - in verjemite mi, v svojem življenju sem nekaj te dinamike videl in doživel - lahko ve, da ta dinamika zahteva svoj čas in da zahteva resno in vztrajno prizadevanje. In tudi, ko govorimo o sedanjih naporih, moramo vedeti, da bo še nekaj časa in še nekaj prizadevanja potrebnega. Priti moramo do predlogov, do takih okvirov, ki bodo resnično zagotovili rešitev. Nismo še tu. Ampak pot je še pred nami in upanje in pričakovanje je tu.

Predsednik dr. Danilo Türk je danes sprejel Zelenega Jurija iz Bele Krajine, Folklorno skupino KUD Oton Župančič Vinica, Ansambel Roka Žlindre ter Folklorno skupino Turopolje iz Velike Gorice na Hrvaškem (FA BOBO)Prejšnji teden je bila v Zagrebu podobna prireditev. Predsednik Republike Hrvaške Stjepan Mesić je ob tisti priliki dejal, da smo politiki in diplomati zato tu, da rešujemo probleme in da vseskozi vemo, da je med slovenskim in hrvaškim narodom veliko več takega, kar nas združuje, kot tistega, kar nas ločuje. Vse to drži. Dodal bi še, da si moramo na obeh straneh meje politiki prizadevati za to, da se morebitne napetosti, morebitne nervoze ne prenašajo na ljudi. Kajti reševanje sporov je stvar politikov in diplomatov in tam naj ostane. Tam naj se ti problemi rešujejo. Ljudje pa imajo veliko vsakodnevnih nalog, vsakodnevnih skrbi, vsakodnevnih radosti in ljudem je treba omogočiti, da te svoje dnevne naloge opravijo, da svoje radosti izživijo in da so tudi v reševanju svojih dnevnih problemov uspešni," je dejal predsednik dr. Danilo Türk.

Predsednik je dodal, da je Zeleni Jurij tudi simbol upanja, da bosta Slovenija in Hrvaška napredovali v reševanju sporov in da bosta pri tem tudi uspešni.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani