archived page

Uradni obisk predsednika v Republiki Albaniji

Tirana, 19.2.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je z vojaškimi častmi sprejel predsednik Republike Albanije dr. Bamir Topi (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se včeraj in danes s soprogo Barbaro Miklič Türk mudi na uradnem obisku v Republiki Albaniji. Prvi dan obiska se je po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi najprej zadržal v pogovoru na štiri oči z gostiteljem, predsednikom Republike Albanije dr. Bamirjem Topijem, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Albanije pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednika sta se pogovarjala predvsem o bilateralnih odnosih med državama, ki so odlični in se dobro razvijajo. Slovenski predsednik je dejal, da je njegov uradni obisk v Albaniji, kjer ga spremlja tudi številčna gospodarska delegacija, ambiciozen obisk, saj si prizadeva dvigniti bilateralne odnose med državama na novo raven. Pojasnil je, da so v gospodarski delegaciji zastopana podjetja iz vseh glavnih področij slovenskega gospodarstva in nekatera med njimi že sedaj uspešno poslujejo z albanskimi podjetji. Albanski predsednik je pozdravil obisk predsednika dr. Danila Türka in slovenske gospodarske delegacije ter poudaril, da je na področju gospodarstva in neposrednih investicij še veliko priložnosti za večje in obsežnejše sodelovanje.

Pogovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka s predsednikom Republike Albanije dr. Bamirjem Topijem (FA BOBO)Predsednik dr. Danilo Türk je izrazil podporo Republike Slovenije albanski včlanitvi v evro-atlantske integracije in dejal, da je slovenski parlament ravno pred kratkim ratificiral protokol o vstopu Albanije v zvezo Nato. Zavzel se je tudi za albansko približevanje Evropski uniji in pri tem podprl prizadevanja Albanije za vizno liberalizacijo v odnosu do Evropske unije. Pojasnil je, da gre pri tem za naraven izraz svobode gibanja kot temeljne človekove pravice in hkrati za nujno sestavino v procesu približevanja Evropski uniji. Albanski predsednik dr. Bamir Topi se je zahvalil za dosedanjo slovensko podporo albanski poti v Evropo in Nato ter izpostavil, da mora Albanija v procesu približevanja Evropski uniji vložiti dodatne napore v okrepitev svojih ustavnih institucij. Slovenski predsednik je pozitivno ocenil priprave na junijske parlamentarne volitve v Albaniji in izrazil upanje, da bodo volitve potekale brez zapletov in v skladu z demokratičnimi standardi. Izrazil je tudi željo, da bi Albanija kmalu postala kandidatka za članstvo v Evropski uniji, in dejal, da je Slovenija pripravljena pri tem pomagati tako na politični ravni kot tudi s tehnično pomočjo.

Skupna izjava za medije predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in predsednika Republike Albanije dr. Bamirja Topija (FA BOBO)Predsednika sta spregovorila tudi o razmerah v regiji. Predsednik dr. Danilo Türk je dejal, da se je Albanija v težkih časih nestabilnosti na Balkanu in med krizo na Kosovu utrdila kot konstruktivna evropska država in kot dejavnik stabilnosti v Jugovzhodni Evropi. Predsednika sta se strinjala, da je bil na Kosovu do sedaj dosežen velik napredek, vendar je potrebno določiti jasne prioritete za prihodnost. Glavna prioriteta je tako predvsem okrepitev institucij, demokracije in vladavine prava na Kosovu, kar je pot napredka in razvoja Kosova, etničnega razumevanja na Kosovu ter tudi pot k polni integraciji Kosova v mednarodno skupnost.



Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.

Predsednik Republike Slovenije je v času uradnega obiska v Republiki Albaniji dal intervju za albansko televizijo Top Channel. Pogovor je vodil gospod Sokol Balla.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani