archived page

Pojasnilo v zvezi z javnimi vprašanji vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka

Ljubljana, 8.3.2010  |  pojasnilo in popravek


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je bil 4. marca najprej iz medijev seznanjen z vsebino pisma, ki mu ga je poslal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. V pismu je deset vprašanj v zvezi z eksplozijo bombe v Velikovcu, 18. 9. 1979. Pismo poslanca Tanka je kasneje prišlo tudi v urad predsednika republike. (pdf priloga).

Na vsa postavljena vprašanja ima predsednik Republike Slovenije en sam in preprost odgovor – ne:
  • nobenih informacij o delovanju SDV na avstrijskem Koroškem v tistem času, niti prej niti kasneje ni dobival;
  • nobenih pripomb koroških Slovencev (z izjemo občutka osuplosti, ki so ga delili mnogi, tudi dr. Danilo Türk) ni dobil;
  • nobenih ozadij eksplozije ni poznal (ne takrat, ne danes);
  • pri nobenih političnih usmeritvah Službe državne varnosti ni sodeloval;
  • pri nobeni izmenjavi obsojencev med Avstrijo in Jugoslavijo ni sodeloval;
  • Tomaža Ertla osebno ni poznal takrat, pa tudi danes ga pozna zgolj bežno. Srečala sta se samo na prireditvah v spomin na akcijo "Sever" in ob podelitvi odlikovanja;
  • ne ve, kaj bi lahko Tomaž Ertl vedel o delu dr. Danila Türka v zvezi s Koroško;
  • in, naposled, predsednik republike dr. Danilo Türk ne more komentirati ugotovitev, objavljenih v "Dnevniku in spominih" pokojnega Staneta Kavčiča – te ugotovitve pripadajo času, ki ga je Stane Kavčič, kot eden tedanjih vodilnih politikov Slovenije, poznal in imel o njem svoja mnenja. Dr. Danilo Türk, današnji predsednik Republike Slovenije, nikakor ni bil del tedanjega političnega vrha, zato o podrobnostih in ozadjih pomembnih političnih odločitev, ki so jih sprejemali, ni vedel in ni mogel vedeti nič relevantnega.

Sicer pa je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk že 3. marca 2010 javno povedal, da je bil ob novici o eksploziji v Velikovcu, tako kot mnogi drugi, osupel in da ozadij ni poznal tedaj in jih ne pozna danes. Dr. Danilo Türk se je takrat, po diplomi na Pravni fakulteti v Ljubljani, zaposlil na Socialistični zvezi delovnega ljudstva (SZDL) in je bil v času dogodka v Velikovcu strokovni sodelavec, sekretar komisije za manjšinska in izseljenska vprašanja. Konec leta 1979 je postal predsednik te komisije in član izvršnega odbora SZDL.

Problematiziranje tragičnega dogodka v Velikovcu in iskanje domnevnih povezav in vloge dr. Danila Türka so še en absurden in povsem neutemeljen poskus blatenja institucije predsednika republike, podobno kot predlog za uvedbo postopka ustavne obtožbe, ki je 2. marca doživel prepričljivo zavrnitev tako v državnem zboru kot tudi v javnosti. Kot kaže, njegovi predlagatelji tega ne želijo doumeti, zato nadaljujejo s svojim početjem, ki je moralno nesprejemljivo in politično škodljivo.

Priloga: Pismo poslanca Jožeta Tanka


© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani