archived page

Predsednik o prizadevanjih za enakopravnost žensk

Ljubljana, 7.3.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil prireditve Oninih 50, ki je bila namenjena počastitvi 50 izjemnih slovenskih žensk po izboru uredništva revije Ona (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil prireditve Oninih 50, ki je bila namenjena počastitvi 50 izjemnih slovenskih žensk po izboru uredništva revije Ona. V pozdravnem nagovoru je poudaril, da so med izbranimi osebnostmi ženske, ki jih odlikujejo izjemne strokovne kvalitete, umetniška ustvarjalnost, poslovna usposobljenost ter izjemni dosežki. Vse te uspehe moramo po njegovih besedah ceniti in spoštovati, znati pa jih moramo tudi javno izpostaviti.

Na predvečer mednarodnega dneva žensk pa je predsednik Türk spomnil tudi na zgodovino prizadevanj za enakopravnost žensk, ki jo je konferenca Združenih narodov leta 1995 v Pekingu strnila v preprostem načelu "pravice žensk so človekove pravice". Ta zgodovina je bila polna boja, prizadevanj, napredkov, pa tudi nazadovanj, kar je predsednik ponazoril na primeru uvajanja volilne pravice žensk, ki je v Sloveniji svojo polno vsebino dobila šele z demokratičnimi spremembami leta 1990. Vendar pa je raven politične kulture pri nas nizka, kar je eden od razlogov za slabo zastopanost žensk na vidnih in izpostavljenih političnih mestih, po čemer Slovenija zaostaja tudi v evropskem merilu.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil prireditve Oninih 50, ki je bila namenjena počastitvi 50 izjemnih slovenskih žensk po izboru uredništva revije Ona (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik je opozoril tudi na neenakopravnost žensk na področju ekonomskih in socialnih pravic, saj jih nezaposlenost prizadeva bolj kot moške. Zato moramo po njegovih besedah ceniti velik prispevek žensk, ki s svojim delom v poslovnem svetu ustvarjajo nova delovna mesta in nove pogoje za enakopravnost. Dotaknil pa se je tudi pravice do izobraževanja, ki so jo globalno gledano ženske izkoristile bolje od moških. Predsednik je dodal, da ženskam v današnjem času informacijske tehnologije omogočajo še boljšo priložnost, da si zagotovijo svoje pravice in enakopravnost.

"Človekove pravice so nekaj, za kar si je treba prizadevati tu in zdaj. To pa nikoli ne gre brez boja in brez izjemnih osebnosti. Nocoj bomo imeli priložnost spoznati nekaj teh izjemnih osebnosti," je v zaključku svojega nagovora dejal predsednik dr. Danilo Türk.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je čestital filozofinji in sociologinji dr. Renati Salecl, ki je prejela priznanje Ona 365 za najuspešnejšo Slovenko (foto: Tamino Petelinšek/STA)Priznanje Ona 365 za najuspešnejšo Slovenko je prejela filozofinja in sociologinja dr. Renata Salecl, ki ji je čestital tudi predsednik republike.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani