archived page

Konferenca o medgeneracijski solidarnosti in staranju

Brdo pri Kranju, 5.11.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil zaključnega dogodka evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti, mednarodne konference z naslovom "Medgeneracijska solidarnost in staranje" (foto: Stanko Gruden/STA) Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil zaključnega dogodka evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti, mednarodne konference z naslovom "Medgeneracijska solidarnost in staranje". V nagovoru je izpostavil, da so dogodki v okviru evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti opozorili na nujnost sodelovanja med generacijami, na njihovo prepletenost in na pomen medsebojnega razumevanja in sožitja.

V tem letu se je utrdilo spoznanje, da se povprečna življenjska doba prebivalcev povečuje, je dejal predsednik republike in dodal, da je to pomembna civilizacijska pridobitev, ki je posledica izboljšanih življenjskih in delovnih pogojev ter boljšega zdravstvenega in socialnega varstva. Te pridobitve so po besedah predsednika vrednote, ki jih moramo spoštovati in ki pred nas postavljajo tudi nove zaveze in predvsem nove naloge.

Starejši so vedno bolj usposobljeni in zdravi in so lahko aktivni do pozne starosti. Predsednik je poudaril, da nam to nalaga veliko odgovornost do mladih ter prilagoditev sistema zaposlovanja in trga dela za hitrejše vključevanje mladih in za več sodelovanja med generacijami v čedalje bolj zahtevnih delovnih procesih. Mladi naj bolj zgodaj prevzemajo odgovornosti, starejšim pa je treba povečati raznovrstnost zaposlitvenih možnosti in dejavnosti v tretjem življenjskem obdobju.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil zaključnega dogodka evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti, mednarodne konference z naslovom "Medgeneracijska solidarnost in staranje" (foto: Stanko Gruden/STA) Med konkretnimi obveznostmi je predsednik omenil prilagoditev delovnih pogojev in življenjskih okolij starejšim, nadaljnji razvoj referenčnih ambulant, dodatna vlaganja v preventivno zdravstveno varstvo, sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi in negi, povečanje razumevanja za posebnosti življenja starejših ljudi ter vzpostavitev takšnega pokojninskega, zdravstvenega in socialnega sistema, ki bo vse to upošteval.

"Te naloge so usodnega pomena za našo dolgoročno prihodnost in temeljijo na solidarnosti, ki povezuje generacije. To mora biti tudi osnova za brezskrbno življenje v starosti in za razumevanje medsebojnih zavez in obvez med generacijami. Pokojninski sistem mora zagotoviti materialno soodvisnost med delovno aktivnimi in upokojenci. Ta medgeneracijski most mora biti trden in pravičen," je dejal predsednik Türk.

Predsednik republike je v zaključku predlagal, naj nacionalni odbor evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti deluje še naprej in se osredotoči na ključna vprašanja, povezana s podaljševanjem delovne dobe, aktivnostmi civilne družbe na tem področju ter organiziranjem ustrezne dolgotrajne oskrbe in nege.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani