archived page

Predsednik na premieri dokumentarnega filma "Na dolžnosti"

Ljubljana, 10.12.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal tudi razstavo fotografij s počitniških aktivnosti romskih otrok (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je ob dnevu človekovih pravic udeležil premiernega predvajanja kratkega dokumentarnega filma o delu policije v romskih skupnostih režiserke Martine Hudorovič z naslovom "Na dolžnosti".

V filmu so predstavljene delavnice, ki jih je organiziralo Društvo zaveznikov mehkega pristanka. Namen delavnic, pri katerih so sodelovali tudi policisti, je bil spodbujati izobraževanje romskih otrok in mladostnikov ter jih osveščati o pomembnosti lastne varnosti, varnosti drugih in svojega imetja.

Pri delavnicah sta sodelovala Nataša Brajdič Slivšek in Branko Novak, ki v Policijski akademiji sodelujeta pri usposabljanju policistov za delo v večetnični skupnosti. V okviru svojega dela spodbujata medsebojno razumevanje, zavedanje o drugačnosti in njeno sprejemanje ter usposabljata policiste za prepoznavanje in obvladovanje stereotipov.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal s predstavniki Romov v Sloveniji (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike je v izjavi za medije izpostavil, da film na sproščen način predstavlja napredek, ki ga opažamo pri Romih v Sloveniji. Poudaril je, da je izobraževanje ključnega pomena, saj predstavlja podlago za socialno integracijo, napredovanje v družbi in tudi za odpravljanje pogojev, ki ustvarjajo probleme v interakciji med Romi in večinskim prebivalstvom. Film na zanimiv in konkreten način pokaže, kako lahko pride do napredka, zato ga je predsednik označil kot zelo dragocen.

Predsednik dr. Danilo Türk si je ogledal tudi razstavo fotografij s počitniških aktivnosti romskih otrok, se srečal s predstavniki romske skupnosti ter si ogledal nastop šolarjev 1. razreda Osnovne šole Leskovec pri Krškem.

Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal nastop šolarjev 1. razreda Osnovne šole Leskovec pri Krškem (foto: Nebojša Tejić/STA)
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani