archived page

Predsednik republike odlikoval čebelarja Franca Šivica

Ljubljana, 14.5.2012  |  sporočilo za javnost, govor


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Franca Šivica za prispevek k razvoju čebelarske stroke, uveljavljanju slovenske čebelarske kulturne dediščine in utrjevanju visokega ugleda slovenskega čebelarstva v svetu.

Predsednik je v nagovoru ob podelitvi odlikovanja poudaril, da so čebele pomemben del narave in nujen pogoj za obstoj človeštva. Vsem čebelarjem se je ob tej priložnosti zahvalil za delo, ki so ga opravili, in za njihovo plemenito poslanstvo.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Franca Šivica (foto: Stanko Gruden/STA)


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka ob podelitvi odlikovanja Red za zasluge Francu Šivicu
Ljubljana, 14. maj 2012


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Franca Šivica (foto: Stanko Gruden/STA)Spoštovani odlikovanec,
spoštovani gostje,

gospod Franc Šivic je čebelar v pravem pomenu besede. Je odličen organizator, poznavalec, kronist in zapisovalec pomembnih dogodkov v čebelarstvu ter nadvse cenjen član mednarodnih čebelarskih organizacij, kjer odlično zastopa naše interese in dviguje ugled čebelarstva v Sloveniji, pa tudi v svetu.

To dokazuje tudi dejstvo, da se pobudi, na podlagi katere sem sprejel odločitev za njegovo odlikovanje, pridružujejo čebelarji iz Avstrije. Gospod Šivic je ugledna osebnost, ki je v zadnjih desetletjih pomembno zaznamovala čebelarstvo v Sloveniji.

To odlikovanje podeljujemo ob začetku letošnje čebelarske sezone. Tukaj ste zbrani mnogi odlični čebelarji, organizatorji in funkcionarji, ljubitelji in spodbujevalci čebelarstva na Slovenskem. Maj je mesec pregleda stanja čebelarskih družin, ko ugotavljate, kako so čebele prezimile in se pripravljate na čebelarsko sezono.

Žal je to zimo umrlo več čebel kot v preteklih letih. Tudi obeti zaradi pozebe niso najboljši, vendar verjamem, da boste tudi letos s pomočjo države uspeli premostili te težave in da boste obvarovali čebele pred novimi nevšečnostmi. Vsi skupaj se dobro zavedamo, da so čebele pomemben del narave in nujen pogoj za obstoj človeštva, saj so nenadomestljiv dejavnik, brez katerega ni mogoče preživeti.

Ob podelitvi tega odlikovanja se spominjamo tudi dolge zgodovine slovenskega čebelarstva. V tem času so se razvili pogoji za dobro razumevanje čebelarstva. Mnogim je čebelarstvo predstavljalo tudi možnost preživetja. Večina dela na področju čebelarstva je bilo opravljenega brez pričakovanih velikih dobičkov, bolj s pomočjo navdušenja in predanosti delu. To delo ste opravili slovenski čebelarji in tudi danes od vas pričakujemo, da boste to delo in tradicijo tako kot v preteklosti nadaljevali tudi v prihodnje.

Na vsakih tisoč naših državljanov ste kar štirje čebelarji. Med vami so odlični strokovnjaki, organizatorji, raziskovalci, pisci in predavatelji. Večini je skupno to, da ste prostovoljci, da delate z navdušenjem in predanostjo. Skupaj tvorite mozaik in pravo zakladnico znanja, imate tudi ustvarjalni naboj. Ljudje se vas pretežno spomnijo spomladi, ko ugotovijo, da na njihovem vrtu ni čebel, in jeseni, ko zbirajo ozimnico, med katero sodi tudi med. To, da se vas spomnijo le takrat, je premalo. Verjamem, da se stvari pri nas popravljajo in da je tudi medijska pozornost čebelarstvu, čebelarskim dosežkom in težavam boljša, kot je bila nekoč, verjamem pa tudi, da se lahko še izboljša.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Franca Šivica (foto: Stanko Gruden/STA)Delo čebelarja je seveda individualno, vaša skupna značilnost pa je, da se združujete v skupnih velikih projektih, na skupnih shodih in da organizirate odmevne mednarodne strokovne dogodke, nekatere celo brez primerjave s tistimi iz preteklosti, in da se na njih predstavljate kot zavidanja vredni organizatorji, strokovnjaki in znanstveniki. Ves svet se uči od vas, kar ni pretiravanje, in ves svet občuduje naše dosedanje čebelarske dosežke in kranjsko čebelo sivko, ki je na našem območju našla svoj domicil. Zaradi posebnih odlik je naša kranjska čebela postala druga najbolj razširjena rasa medonosnih čebel na svetu.

Čebelarji ste družabni, dobronamerni, radi pomagate drug drugemu. Svojega znanja ne skrivate, posredujete ga v svet, veliko veste o pravilni prehrani, ekologiji in vsem drugem, kar so danes globalne teme, teme vsega sveta. Ta vaša usposobljenost je neprecenljiva ter predstavlja izredno bogastvo in kapital, ki se udejanja v izboljševanju kakovosti našega življenja in blaginje. Dodal bi še, da tudi zunanji znaki vaše pripadnosti poslanstvu čebelarstva predstavljajo pomemben del naše kulture, kar sem imel priložnost videti na različnih vaših prireditvah, na katerih sem sodeloval.

Če govorimo o prihodnosti, je sožitje med kmetovalci, živinorejci, gozdarji in čebelarji nujna vsebina našega prihodnjega razvoja. To sožitje mora postati pomembno izhodišče za prihodnost čebelarstva na Slovenskem in za tisto prihodnost, ki jo bo zaznamovala večja kakovost našega življenja.

Vsak čebelar je najbolj vesel takrat, ko vidi, da so njegove družine preživele zimo, ko ga prevzame navdušenje in dobi novo energijo za novo čebelarsko sezono. Nekaj tega veselja moramo povezati tudi z današnjimi časi in ga dodati našim kriznim gospodarskim razmeram, ki jih moramo preživeti kreativno, domiselno in se lotiti novih nalog s potrebnim elanom.

Čebelarji ste vztrajni, natančni, celoviti in ljudje polni elana. Te lastnosti in te vrednote naj uporabijo tudi drugi, ki morajo v stiski načrtovati pot naprej.

Spoštovani gospod Šivic,
spoštovane čebelarke in čebelarji,

naj se vam na koncu zahvalim za delo, ki ste ga opravili, in za vaše plemenito poslanstvo. Slovensko čebelarstvo je izjemno dobro razvito in upam, da bo kljubovalo vsem nevšečnostim našega časa, se uspelo obdržati in razvijati. Vsi vemo, da so čebele nujne in potrebne, ne le zaradi medu in drugih pridelkov, ampak tudi zato, da poskrbijo za naravni razvojni ciklus in reprodukcijo življenja v najširšem pomenu te besede. Naj torej zaključim z vašim pozdravom "Naj medi!" – in to se seveda nanaša na celotno družbo.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani