archived page

Novoletna poslanica predsednika republike dr. Danila Türka

Ljubljana, 31.12.2007  |  govor, izjava


ikona videoNovoletna poslanica predsednika republike dr. Danila Türka (na strežniku RTV SLO)

Leto, ki mineva, nam je dalo marsikaj dobrega. Naša domovina se je utrdila v družini evropskih narodov in gospodarsko smo napredovali. V svetu uživamo ugled in imamo vse možnosti, da ga povečamo ter si pridobimo nove prijatelje in nove zaveznike. V naravnih nesrečah, ki so nas doletele v preteklem letu, se je izkazala velika solidarnost naših ljudi in sposobnost učinkovito pomagati sočloveku v stiski. Vse to nas navdaja z zaupanjem vase in v našo skupno prihodnost.

V Sloveniji smo upravičeno ponosni na vse tisto, kar smo že dosegli za spoštovanje človekovih pravic slehernega prebivalca naše države. Te dosežke moramo vzdrževati in nadgrajevati tudi v prihodnje. Poskrbeti moramo za to, da se bo raven spoštovanja sočloveka pri nas dvigovala, da bomo zagotavljali dosežene pravice, in da se bomo razvijali kot družba kulturnih in strpnih ljudi, ki znamo vse svoje razlike obravnavati spravljivo. Naj nas vodi spoznanje, da smo v naši želji po sreči, zdravju, blaginji in prijaznosti vsi ljudje enaki. Veliko lahko še naredimo za boljše življenje tistih med nami, ki ne uživajo blagodati ekonomskega napredka. Veliko lahko naredimo za pomoč bolnim in ostarelim, pa tudi za to, da bi bile mladim bolje odprte poti v polno in uspešno življenje.

V letu, ki prihaja, bomo kot odgovorni del sveta lahko dokazali, da nam ni vseeno, kakšna bo usoda našega planeta. Slovenija bo predsedovala Evropski uniji. Imela bo priložnost, da se izkaže z modrostjo in odgovornostjo svoje politike. Svetovna vprašanja, kot so reševanje razlik med razvitim in nerazvitim svetom, globalno segrevanje, varstvo okolja in druga vprašanja, bodo zahtevala vso našo skrb in odgovornost za uspešna prizadevanja, da ohranimo svet prihodnjim generacijam.

Četudi so problemi, ki jih bo treba reševati, veliki, nas bo tudi v prihodnje vodila naša samozavest. Pripravljeni smo na nove izzive. Ob vstopu v novo leto želim vse dobro in veliko uspehov vsem državljankam in državljanom Slovenije, našim rojakom v zamejstvu in po svetu, vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenije. Moje dobre želje so namenjene tudi vsem tistim, ki bodo v skrbi za vse nas to najdaljšo noč preživeli na svojih delovnih mestih, vsem pripadnikom Slovenske vojske, še posebej slovenskim vojakinjam in vojakom na mirovnih misijah v tujini.

Dr. Danilo Türk
Predsednik Republike Slovenije
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani