archived page

Predsednik sprejel predsednika nemškega parlamenta

Ljubljana, 31.5.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Bundestaga Zvezne republike Nemčije dr. Norberta Lammerta (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Bundestaga Zvezne republike Nemčije dr. Norberta Lammerta, s katerim sta se pogovarjala o dvostranskih odnosih in evropskih temah.

Predsednik republike je v pogovoru posebej izpostavil vprašanja sistema odločanja v okviru Evropske unije ter vloge vlad in nacionalnih parlamentov v položaju, ko je Lizbonska pogodba okrepila položaj nekaterih institucij Evropske unije, hkrati pa so krizne razmere povečale zahtevnost odločanja in zato tudi vlogo nacionalnih parlamentov, ki odločajo o vprašanjih proračunskega značaja in o drugih pomembnih vprašanjih tega trenutka.

Predsednik nemškega bundestaga je predstavil prakso in izkušnje nemškega parlamenta in vlade v tem odločanju. Ta izkušnja zahteva vse bolj tesno sodelovanje in skrbno pripravo pogajalskih izhodišč za potrebe pogajanj v okviru Evropske unije, pa tudi skrbno pripravo odločitev, ki se po sprejetih predlogih v okviru Evropske unije predložijo v končno odločanje v nacionalnem parlamentu.

Predsednik republike je opozoril, da ima seveda vsaka država svoje specifike, tako ustavnopravne kot tudi tiste, ki zadevajo njen ekonomski in finančni položaj, vendar je poudaril, da je treba v procesu premagovanja sedanje krize poskrbeti za polno legitimnost vseh odločitev in za varovanje ustavnih vrednot sleherne države članice Evropske unije.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani