archived page

Predsednik odprl vseslovensko kampanjo NE-ODVISEN.SI

Ljubljana, 25.1.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil uradne predstavitve kampanje Ne-odvisen.si (foto: Matej Leskovšek/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil uradne predstavitve družbeno odgovorne kampanje NE-ODVISEN.SI, ki poteka pod sloganom "Nariši nov dan". Vseslovenska kampanja, katere častni pokrovitelj je predsednik republike, je namenjena osveščanju otrok, mladostnikov in odraslih o problemu odvisnosti.

Predsednik dr. Danilo Türk je v nagovoru dejal, da je današnja mlada generacija izpostavljena močnim pritiskom. Globalizacija je poleg novih tehnologij, ki omogočajo večjo informiranost in boljše znanje, prinesla tudi prost globalen pretok lažnih vrednot in lažnega predstavljanja resnice o človeku, je izpostavil predsednik. Ideja takojšnje zadovoljitve vsakršne potrebe, ideja neskončnega pridobitništva in podobne ideje močno vplivajo na mlade ljudi. Nanje pa po njegovih besedah vpliva tudi tranzicija slovenske družbe. Doživeli smo velike spremembe, doživeli smo nekaj družbene dezintegracije, je pojasnil predsednik ter opozoril, da mladi danes težje definirajo svojo prihodnost in težje dobijo stalno zaposlitev.

"Mladim ljudem v naši družbi je treba dati drugačno prihodnost, boljšo perspektivo, stalno zaposlitev in boljše možnosti uveljavljanja," je poudaril predsednik dr. Danilo Türk. Dodal je, da moramo zato vsi skupaj storiti več za boljšo kulturo političnega dialoga, da bomo lažje iskali prave rešitve za probleme mladih.

Predsednik je kot enega od negativnih pojavov, ki bi jih morali odpraviti, izpostavil uživanje alkohola med tradicionalno maturantsko četvorko. Ta simpatična, prijazna in mednarodno opažena akcija namreč dobiva popolnoma druge razsežnosti z razširjenostjo alkohola in pijančevanjem. Zato je predsednik vse pozval, naj letošnja četvorka ne bo več takšna.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani