archived page

Predsednik na odprtju 13. festivala slovenskega filma

Portorož, 1.10.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostnega odprtja 13. festivala slovenskega filma (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostnega odprtja 13. festivala slovenskega filma. V pozdravnem nagovoru je izpostavil, da je filmska umetnost nepogrešljiv del umetnosti 20. stoletja. Tudi slovenska umetnost potrebuje filmsko umetnost, je dejal predsednik in dodal, da se prav v filmski umetnosti izražajo mnoge tipične značilnosti kulture in naroda.

Predsednik je celotno območje Občine Piran, vključno s Portorožom, označil kot filmsko območje Slovenije, saj so bili v teh krajih in njihovi okolici posneti številni filmi. Zavzel se je za več javnih polemik o slovenskem filmu. Kot je pojasnil, mora v filmskem svetu in umetnosti nasploh vselej vladati prava mera ustvarjalne napetosti in določene spornosti, če hočemo imeti resnično ustvarjalno in dobro razvito umetnost.

Predsednik dr. Danilo Türk je podelil Nagrado Metod Badjura za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti in filmske kulture filmskemu ustvarjalcu Filipu Robarju Dorinu (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je v nadaljevanju podelil Nagrado Metod Badjura za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti in filmske kulture, ki jo je letos prejel samostojni in neodvisni filmski ustvarjalec Filip Robar Dorin.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani