archived page

Pojasnilo v zvezi z odlikovanjem Tomaža Ertla

Ljubljana, 1.12.2009  |  sporočilo za javnost


V uradu predsednika republike smo prejeli pismo vodje poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Jožeta Tanka, ki protestira nad podelitvijo odlikovanja Tomažu Ertlu ter predsednika republike dr. Danila Türka poziva, naj svojo odločitev spremeni, v nasprotnem primeru pa razmisli o odstopu.

V zvezi s tem poudarjamo, da je predsednik republike Tomaža Ertla odlikoval s Srebrnim redom za zasluge za izjemno delo in zasluge pri varnosti, obrambi in zaščiti Republike Slovenije v času akcije Sever.

Tomaž Ertl je v času priprav in izvajanja ukrepov za preprečitev t.i. mitinga resnice v Ljubljani leta 1989 vodil akcijo Sever, ki je bila usmerjena v zaščito varnosti ljudi in človekovih pravic v Sloveniji. Akcija je tako pomagala ustvariti pogoje za demokratično preobrazbo in naposled tudi osamosvojitev Slovenije.

Predsednik republike dr. Danilo Türk ocenjuje, da je po 20 letih nastopil čas, da se pomen akcije Sever trezno ovrednoti in da se prispevek ljudi, ki so to akcijo vodili, ustrezno prizna.

V pismu g. Jožeta Tanka je omenjeno tudi, da naj bi predsednik ignoriral slovesnost, ki jo je 26. novembra 2009 ob 20. obletnici ustanovitve Demosa pripravil Inštitut dr. Jožeta Pučnika. V uradu smo vabilo na omenjeno slovesnost prejeli tri dni pred prireditvijo, ko je imel predsednik za ta termin že potrjene druge obveznosti. Zato smo 25. novembra 2009 udeležbo predsednika na slovesnosti opravičili.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani