archived page

Udeležba predsednika Türka na srečanju Skupine Arraiolos

Helsinki, 10.2.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil neformalnega srečanja Skupine Arraiolos (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je prispel na delovni obisk v Helsinke, kjer se udeležuje neformalnega Skupine Arraiolos. Gre za neformalno skupino predsednikov držav članic Evropske unije, ki jo poleg slovenskega predsednika sestavljajo predsedniki Avstrije, Finske, Italije, Latvije, Madžarske, Nemčije, Poljske in Portugalske.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se srečala z nekdanjim predsednikom Republike Finske Marttijem Ahtisaarijem in soprogo Eevo Ahtisaari (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je sinoči najprej srečal z nekdanjim predsednikom Republike Finske in nobelovim nagrajencem Marttijem Ahtisaarijem. Njun pogovor je bil posvečen vprašanjem mednarodnega miru in varnosti, še posebej kriznim žariščem, pri reševanju katerih sodeluje tudi Martti Ahtisaari. Govorila sta o različnih vidkih problematike bližnjevzhodnega mirovnega procesa, razmerah v Jugovzhodni Aziji ter temah, ki so na dnevnem redu Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov. Pogovarjala pa sta se tudi o vlogi OZN v današnjih razmerah in pobudah nekaterih nevladnih organizacij v tej zvezi.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je imel bilateralno srečanje s predsednikom Madžarske dr. Pálom Schmittom (foto: Nebojša Tejić/STA)Slovenski predsednik je imel danes dopoldne na pobudo madžarske strani bilateralno srečanje s predsednikom Madžarske dr. Pálom Schmittom. Pogovarjala sta se predvsem o njunem bližnjem skupnem obisku v Porabju. Ta obisk je v teh časih še posebej aktualen, ker so na Madžarskem sprejeli novo ustavo, ki omogoča nove razlage manjšinskih pravic. Nova madžarska ustava omogoča tudi krepitev financiranja šolstva in zahteva primerno razlago predstavništva manjšin v madžarskem parlamentu, ki bo postalo aktualno z volitvami leta 2014. Predsednika sta se strinjala, da se je o tem treba začeti pogovarjati že zdaj, tem vprašanjem pa bo prvenstveno namenjen tudi njun skupni obisk v Porabju. Dogovorila sta se, da bosta takrat obravnavala tudi problematiko cestne povezave Verica - Gornji Senik, ideja skupnega obiska pa je povezana tudi z željo, da bi prostor na tromeji med Slovenijo, Madžarsko in Avstrijo močneje vključili v evropski razvojni proces.
Gostiteljica neformalnega srečanja Skupine Arraiolos, predsednica Republike Finske Tarja Halonen, je pozdravila predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je popoldne skupaj z ostalimi udeleženci sprejela gostiteljica srečanja, predsednica Republike Finske Tarja Halonen. Po sprejemu so se predsedniki udeležili 1. plenarnega zasedanja, ki je potekalo na temo "Prednosti in interesi Evrope v globalnem kontekstu".
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil 1. plenarnega zasedanja na temo Prednosti in interesi Evrope v globalnem kontekstu (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je v svojem nagovoru na plenarnem zasedanju poudaril, da se bo Evropska unija v naslednjih desetletjih morala soočiti s številnimi težkimi izzivi, kot so staranje prebivalstva, gospodarske reforme, fiskalna konsolidacija ali potreba po večji skladnosti politik EU. Kljub nekaterim pesimističnim napovedim o "zatonu Evrope" pa je predsednik spomnil, da je Evropska unija še vedno največji enotni gospodarski sistem na svetu, ki je obenem največji izvoznik, ter skupnost, ki temelji na vrednotah človekovih pravic in skupni evropski identiteti.

Med pomembnimi orodji, s pomočjo katerih bi EU izboljšala svojo sposobnost oblikovanja politik in okrepila prisotnost v globalnem okolju, je predsednik navedel skupno zunanjo in varnostno politiko, ki trenutno še ni dovolj izpopolnjena in nima izdelanih prioritet. Ob oblikovanju politik na ravni celotne skupnosti oziroma v okviru Evropske komisije bi morali po mnenju predsednika močno okrepiti tudi medvladno sodelovanje znotraj EU, saj imajo nacionalne institucije največjo legitimnost za sprejemanje resnih odločitev. Kot tretje pomembno orodje pa je predsednik izpostavil vzpostavitev učinkovitega sistema za preprečevanje finančnih kriz v prihodnje. V zaključku svojega nagovora je predsednik izrazil pričakovanje, da se bo v oblikovanje vizije prihodnjega razvoja Evropske unije aktivno vključil tudi Evropski parlament.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je imel bilateralno srečanje s predsednikom Zvezne republike Nemčije Christianom Wulffom (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je imel zatem bilateralno srečanje s predsednikom Zvezne republike Nemčije Christianom Wulffom. Predsednika sta se pogovarjala predvsem o uradnem obisku nemškega predsednika v Republiki Sloveniji, ki je predviden v maju letos. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama vsestranski in odlično razviti, uradni obisk predsednika Wulffa pa je priložnost, da se dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo še dodatno okrepi in razvije na višjo raven.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil 2. plenarnega zasedanja na temo Strpnost in boj proti diskriminaciji (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik Türk se je v nadaljevanju udeležil tudi 2. plenarnega zasedanja, ki je potekalo na temo Strpnost in boj proti diskriminaciji. V svojem nagovoru je poudaril, da v razpravljanju o etnični raznovrstnosti, imigracijah in podobnih vprašanjih potrebujemo boljši politični jezik, zavračanje ekstremizmov in zavračanje vsiljevanja ekstremističnih parol v glavni del politike. Po besedah predsednika pa je treba tudi poiskati načine, da se imigranti sami jezikovno vključijo in dobro obvladajo jezik skupnosti, kjer živijo, saj je to nujno potrebno za njihovo socialno mobilnost.

V večernih urah sta se predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk udeležila večerje, ki sta jo v čast predsednikom držav, udeležencem neformalnega srečanja Skupine Arraiolos, ter njihovim soprogam priredila predsednica Republike Finske Tarja Halonen in soprog dr. Pentti Arajärvi. Finska predsednica je ob tej priložnosti udeležencem srečanja predstavila novoizvoljenega predsednika Republike Finske Saulija Niinistöja.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani