archived page

Predsednik republike sprejel generalnega sekretarja OZN

Ljubljana, 20.7.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov Ban Ki-moona (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov Ban Ki-moona.

Sogovornika sta izpostavila več vprašanj, ki so na dnevnem redu OZN, ter vprašanja regionalne varnosti v Jugovzhodni Evropi. Na ravni mednarodnih vprašanj sta se strinjala o pomenu odločitev Varnostnega sveta OZN v zvezi s položajem v Siriji, ki ogroža mednarodni mir in varnost, in se zavzela za soglasje Varnostnega sveta o nadaljnjih ukrepih.

Obravnavala sta tudi vprašanja preventivne diplomacije, človekovih pravic ter nalog mednarodne skupnosti na področju varovanja okolja in trajnostnega razvoja po nedavni Konferenci Združenih narodov o trajnostnem razvoju Rio+20. Strinjala sta se, da je v tem trenutku osrednjega pomena razvoj institucionalne strukture v okviru OZN, ki naj zagotovi, da bodo usmeritve, sprejete v Riu de Janeiru, uresničene.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov Ban Ki-moona (foto: Nebojša Tejić/STA)Ob koncu sta se dotaknila tudi vprašanja merjenja družbenega in ekonomskega razvoja ter izkušenj Združenih narodov na tem področju. Prišel je čas, da se pregleda dosedanja praksa in da se ugotovi, kateri indikatorji poleg bruto domačega proizvoda lahko pomagajo pri merjenju napredka in določanju ustrezne ekonomske in socialne politike držav.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani