archived page

Predsednik izpostavil skrb za potrošnika kot eno najpomembnejših tem pred evropskimi volitvami

Ljubljana, 11.5.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik dr. Danilo Türk se je udeležil predstavitve vodnika "Vzpodbudite zaupanje potrošnikov – Vodnik za (bodoče) evroposlance v osmih korakih" (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil predstavitve vodnika Zveze potrošnikov Slovenije "Vzpodbudite zaupanje potrošnikov – Vodnik za (bodoče) evroposlance v osmih korakih". V njem so predstavljena prizadevanja evropske zveze potrošnikov na vseh tistih področjih, kjer Evropska unija odločilno posega v položaj in pravice potrošnikov. Predsednik republike je v svojem uvodnem nagovoru poudaril, da pravice potrošnikov spadajo med najpomembnejše teme za razpravo pred volitvami v Evropski parlament.

Zveza potrošnikov na evropski ravni skrbi za kolektivno varnost evropskih potrošnikov, je dejal predsednik dr. Danilo Türk in dodal, da je to eno od temeljnih vprašanj. Pri tem je izrazil zaskrbljenost, ker predvolilna kampanja pred evropskimi volitvami ne daje dovolj pozornosti evropskim temam, ampak je vselej v nevarnosti, da postane predmet notranjepolitičnih razprav o temah, ki nimajo veliko prostora v evropskih institucijah. Zato moramo po predsednikovih besedah evropske teme postaviti v središče razprave. Zvezo potrošnikov je pozval, naj v prihodnje organizira še več takšnih razprav, na katerih bodo lahko kandidati za Evropski parlament pojasnili, kako nameravajo zastopati interese slovenskih potrošnikov.

Slovenski potrošnik je ozaveščen potrošnik, k čemur so prispevala tudi prizadevanja Zveze potrošnikov Slovenije, je dejal predsednik. Izpostavil je, da je ozaveščenost potrošnika ključna tudi na področjih, kot je skrb za okolje. Potrošnik je namreč tisti, ki definira trg in povpraševanje, kar odločilno vpliva na ponudbo in vpliv te ponudbe na okolje, zato je okoljevarstvena zavest potrošnikov bistvenega pomena za doseganje trajnostnega razvoja. Predsednik je omenil tudi nevarnosti na področju digitalnega potrošništva ter klasična vprašanja, kot so standard kakovosti in cene prehrambenih izdelkov. Poudaril je, da bi morale biti vse te teme, ki so blizu potrošnikom, bistveno bolj v središču zanimanja javnosti.

Skrb za potrošnika je skrb vseh nas in na tem področju ne bi smelo biti političnih razlik, je še dejal predsednik dr. Danilo Türk. Če kje lahko govorimo o nacionalnem interesu, potem je to ravno na področju skrbi za potrošnika, je dodal in pojasnil, da je ta interes zelo jasen in skupen vsem političnim usmeritvam. Predsednik je zato predlagal, da bi izvoljeni slovenski poslanci v Evropskem parlamentu na tem področju delovali kot nacionalna ekipa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani