archived page

Predsednik republike na Vrhu slovenskega gospodarstva

Ljubljana, 3.12.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Vrha slovenskega gospodarstva (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Vrha slovenskega gospodarstva. V svojem nagovoru je dejal, da so se v gospodarski krizi pokazale ranljivosti slovenskega gospodarstva, ki je odvisno od izvoza in proizvaja izdelke nizke dodane vrednosti. Izpostavil je tudi nizko stopnjo medsebojnega zaupanja v družbi in prešibko sposobnost za dialog, kar predstavlja nevarnost za socialno kohezivnost družbe.

Zato je izrazil pričakovanje, da bo vlada odločno vzela vajeti v svoje roke in da ne bo preveč časa porabljenega za razprave znotraj vlade. Zavzel se je tudi za boljši socialni dialog in za konsenzualno oblikovanje ukrepov. Po predsednikovih besedah moramo poiskati pot do višje stopnje medsebojnega zaupanja v družbi, nove kulture dialoga in močnejše družbene odgovornosti.

V tem kontekstu je opredelil tri naloge, ki zaslužijo posebno pozornost - poiskati nove trge in močno okrepiti izvoz, vzpostaviti učinkovit socialni dialog ter pospešiti prestrukturiranje gospodarstva.

Povečevanje izvoza je ekistenčna nujnost slovenskega gospodarstva, je opozoril predsednik in dodal, da priložnosti na mednarodnih trgih obstajajo. To so potrdile tudi delegacije gospodarstvenikov, ki se udeležujejo predsednikovih obiskov v tujini in gospodarskih forumov v času obiskov tujih predsednikov v Sloveniji.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Vrha slovenskega gospodarstva (FA BOBO)Na področju socialnega dialoga je omenil aktualni vprašanji dviga minimalne plače in sprememb pokojninskega sistema. Minimalna plača mora biti nad pragom revščine in odgovornost socialnih partnerjev je, da najdejo rešitve, ki bodo to omogočile. V tej zvezi je poudaril pomen racionalizacije in zmanjševanja javne porabe in tako dvigovanje minimalne plače, ki ne bo pomenilo dodatnega davčnega obremenjevanja dela. V zvezi s spreminjanjem pokojninskega sistema je poudaril, da mora sistem bonusov in malusov omogočiti ustrezne rešitve za delavce, ki zaradi izčrpanosti ne morejo delati do starostne dobe 65 let.

Glede prestrukturiranja gospodarstva pa je izpostavil predvsem potrebo po boljšem črpanju sredstev Evropske unije, izboljšanju plačilne discipline, izboljšanju sistema pobiranja davkov, povečanju učinkovitosti delovanja bank in boljšem prenašanju raziskovalne dejavnosti v gospodarstvo.

Predsednik je pozval tudi k čimbolj partnerskemu sodelovanju med Gospodarsko zbornico Slovenije in vlado. "Časi zahtevajo resne korake, zahtevajo sodelovanje in skupno, jasno opredelitev prioritet in skupno delovanje," je poudaril predsednik republike dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani