Javni nastopi

ZMAGOVALCI V TEKMI S SEBOJ
Govor predsednika republike Milana Kučana na sprejemu za najboljše maturantke in maturante v letu 2002.

Ljubljana, 21. september 2002


Drage maturantke, dragi maturanti,
spoštovani profesorji, ravnatelji in gosti,

prisrčno Vas pozdravljam in Vam čestitam za tako imeniten uspeh na maturi. Še posebej pozdravljam prve poklicne maturante. Dobro ste se odločili, ker se boste še naprej izobraževali.

Tu ste danes najbolj uspešni maturanti, zmagovalci predvsem v tekmi s seboj. Znali ste si urediti najlepša leta veselja do življenja tako, da je bilo dovolj prostora tudi za trdo študijsko delo, ki edino prinese trajne rezultate. In to je velika zmaga v življenju, zmaga trdne volje, marljivosti in radovednega duha.

Vendar naj tudi iz svoje osebne izkušnje v mladih letih takoj dodam, da za dobrim uspehom stojijo tudi dobri profesorji. Zato jim ob tej priložnosti izrekam globoko zahvalo za njihovo delo. Vsi dobro vemo, kako zahtevno je, saj dober profesor znanje umešča v življenje in dijaku pomaga, da se bo znal izobraževati vse življenje in da dozori z vrednotami etično trdnega dobrega človeka. Takšni učitelji in profesorji, takšne šole so jamstvo, da bo Slovenija država odličnosti in uspešnih ljudi. To je lahko naša edina prednost v tekmovalnem svetu. Vse to pri nas v veliki meri že imamo. Vi pa dobro veste, kaj še manjka, kaj bi še bilo treba zboljšati. In to povejte, da bodo učenci in dijaki, ki gredo po vaši poti, še na boljšem.

Svet je zdaj Vaš, drage maturantke in maturanti. Ni najboljši od vseh možnih svetov. V njem smo se res odprli drug drugemu in globalizacija odstranjuje vse nepotrebne meje med ljudmi, narodi in državami. Toda vse globlji prepadi med regijami s prihodnostjo in takimi brez priložnosti kličejo k skupnemu premisleku človeštva, kako oblikovati prihodnost življenja na tem našem planetu. Danes to spoznanje šele dozoreva. Ko boste Vi prevzemali odgovorne položaje doma, v Evropski uniji in širnem svetu, bo že skrajni čas, da v globalno ekonomijo in politiko vstopi tudi globalna etika, etična načela, po katerih se bo dolžan ravnati ves svet, če želi ravnati odgovorno in v dobro človeštva.

Želim Vam uspešen študij in veliko dosežkov v življenju. Bodite odlični v vsem, v znanju, pri delu in v odnosih z drugimi ljudmi. Naj Vam bo pri tem naklonjena tudi sreča.


 

arhivska stran