Javni nastopi

PODJETJA, KI DOKAZUJEJO DVOSMERNOST V TRGOVANJU IN POSLOVANJU
Govor predsednika republike Milana Kučana na svečani otvoritvi nove Krkine tovarne Notol

Novo mesto, 12. april 2002

"S Krko sem se velikokrat srečeval. Veliko bi lahko povedal o njej. O mojem željenem videnju njene prihodnosti kot enem od nosilcev slovenske prihodnosti in ustvarjalcev njenega materialnega temelja. Kot eno tistih podjetij, ki so pogumno sprejela izziv globalnega trga ter se izpostavila njegovim pravilom in merilom s katerimi vrednotijo slovensko pamet, delavnost, iznajdljivost in poslovnost, ki jih izvažajo," je med drugim poudaril predsednik Kučan ter dodal, da so to "podjetja, ki dokazujejo, da je trgovanje in poslovanje na odprtem trgu dvosmerni proces, da to ni le uvoz kapitala, blaga in znanja, ampak tudi njihov izvoz. In da šele ta dvosmernost vzpostavlja potrebno razvojno ravnotežje in preprečuje podrejenost. Slovenija ne nasprotuje tujemu kapitalu. Želi pa pogoje, ki bodo omogočali tudi našim podjetjem izvoz kapitala, znanja in blaga ter enakopravno tekmo na trgih v tujini. Kako trdo pa je lahko poslovanje na teh trgih, kadar se za interese svojega gospodarstva postavijo države z vsemi legitimnimi instrumenti, ki jih imajo na razpolago, pa so naša podjetja občutila že večkrat. Ne tako davno prav vi farmacevti."



Spoštovane gospe in gospodje,

so ljudje, ki znajo gledati naprej, ki velikokrat vidijo tisto, česar njihova okolica ne vidi. Drugi ljudje, ki v prihodnost ne vidijo, ker ali nočejo, ne zmorejo ali ne znajo, pravijo takšnim ljudem, da so sanjači.

Vi, v Krki, že desetletja gledate v prihodnost. Pa niste sanjači. Okoliščine, v katerih se je Krka razvila in vzgajala, so vas v to prisilile. Tisto, kar bi morda bile za marsikoga zgolj sanje, znate spreminjati v resničnost. Predvsem zato, ker imate za to potrebno znanje in pogum. Kako skrbite za to znanje ter kako ga negujete in povečujete, lepo pokažejo tudi vsakoletne Krkine nagrade mladim raziskovalcem, dijakom in študentom. Zato sem vašim načrtom o vaši največji naložbi v tovarno za proizvodnjo trdnih oblik zdravil, Notol, kot ste jo poimenovali, verjel že pred leti, ko sem bil med vami ob otvoritvi vašega razvojno kontrolnega centra. Centra, ki je s skrbjo za kakovost vaših izdelkov in z njenim preverjanjem, v pomembni meri okrepil vašo samozavest s katero nastopate na zelo zahtevnih konkurenčnih domačih in tujih trgih zdravil.

Toda naj ob tej priložnosti povem, da je pomembno predvsem to, da ste v sanje o svoji prihodnosti verjeli vi sami. Zato ste imeli tudi dovolj dobro utemeljenih razlogov. Znanje, kakovost in odličnost segajo v sam vrh vrednot, ki jih s svojo organizacijsko in delovno kulturo gojita vodstvo in ves kolektiv Krke. Krka je tako nosilec tiste miselnosti, ki nam Slovencem – v to sem trdno prepričan – edina zagotavlja dobro prihodnost, ker nas usposablja za ustvarjalno tekmovalnost v svetu. Miselnosti, ki kot temeljni motiv slehernega ustvarjalnega dela v duhovni in materialni produkciji uveljavlja visoko profesionalnost, nadpovprečnost in odličnost. Tiste miselnosti, ki jo oblikuje ambicioznost, a tudi zavest in samozavest, da so ambicije realne, ker obstoji dovolj znanja, da jih je mogoče uresničiti.

S Krko sem se velikokrat srečeval. Veliko bi lahko povedal o njej. O mojem željenem videnju njene prihodnosti kot enem od nosilcev slovenske prihodnosti in ustvarjalcev njenega materialnega temelja. Kot eno tistih podjetij, ki so pogumno sprejela izziv globalnega trga ter se izpostavila njegovim pravilom in merilom s katerimi vrednotijo slovensko pamet, delavnost, iznajdljivost in poslovnost, ki jih izvažajo. To so podjetja, ki dokazujejo, da je trgovanje in poslovanje na odprtem trgu dvosmerni proces, da to ni le uvoz kapitala, blaga in znanja, ampak tudi njihov izvoz. In da šele ta dvosmernost vzpostavlja potrebno razvojno ravnotežje in preprečuje podrejenost. Slovenija ne nasprotuje tujemu kapitalu. Želi pa pogoje, ki bodo omogočali tudi našim podjetjem izvoz kapitala, znanja in blaga ter enakopravno tekmo na trgih v tujini. Kako trdo pa je lahko poslovanje na teh trgih, kadar se za interese svojega gospodarstva postavijo države z vsemi legitimnimi instrumenti, ki jih imajo na razpolago, pa so naša podjetja občutila že večkrat. Ne tako davno prav vi farmacevti.

Največ povedo o Krki vaša dejanja sama. O njenih načrtih je govoril tudi vaš generalni direktor g. Kovačič. Njemu pri promociji vašega podjetja res ne morem konkurirati in ne verjamem, da mu tačas more kdo drug. Jasno je, da je g. Kovačič po štiridesetih letih ustvarjalnega in uspešnega dela v Krki, postal že sam njena prepoznavna in cenjena blagovna znamka. Zlasti med partnerji v srednji in vzhodni Evropi.

Danes je za Krko vsekakor prazničen dan. Dan posebnega uspeha, ki ga dodajate poslovnim uspehom v preteklem letu. Je dan poslovnega uspeha za vašo prihodnost, za prihodnost vašega Novega mesta, Dolenjske in Slovenije. Uspeha, ki bo z imenom Krka – Notol v svetu sooblikoval predstavo o Sloveniji. O državi, ki svoja fizična razsežja presega z vrhunsko kakovostjo svojih izdelkov, storitev, obnašanja in vedenja.

Vsem vam iskreno čestitam. Čestitam tistim, ki ste sposobni imeti sanje in znate svoje sanje spreminjati v dejanje.

Prijetno današnje druženje vam želim.


 

arhivska stran