Javni nastopi

PLODNI ODNOSI SLOVENIJE Z DRŽAVAMI, KI JIH PREDSTAVLJATE
Govor predsednika republike Milana Kučana na srečanju ob zaključku mandata z rezidenčnimi veleposlaniki s soprogami v Ljubljani.

Brdo pri Kranju, 11. december 2002


Veseli me, da ste se odzvali mojemu vabilu na današnje srečanje. Je drugačno od vseh prejšnjih. Rad bi se od Vas poslovil in se Vam zahvalil za sodelovanje, razumevanje in podporo. Meni in predvsem moji državi. Ker pa to naše srečanje pada v čas pred božičnimi in novoletnimi prazniki, je zame to lepa priložnost, da iz srca zaželim vse dobro Vam osebno, Vašim najbližjim in Vašim državam.

Ko se mi izteka mandat predsednika republike, sem zadovoljen z enajstletno bilanco naše države. Trdo smo delali in dosegli smo veliko. Zasluge so tudi Vaše, so sad tudi prizadevanj Vas osebno in Vaših predhodnikov, da bi Slovenija imela plodne odnose z državami, ki jih pri nas uspešno predstavljate. Veliko dobrega ste storili. Podpirali ste Slovenijo tudi, ko je skozi enajst let svojega obstoja postajala sodobna demokratična, politično stabilna, gospodarsko uspešna, socialno povezana in varna država. To danes tudi je.

Slovenija se od rojstva sem zaveda, da nobena država ne more za svoja dejanja odgovarjati samo sebi. Vsi smo v tem našem skupnem, povezanem in soodvisnem svetu odgovorni vsem in naš boljši svet je naša skupna dolžnost in naša skupna priložnost. Drugačne si niti ne moremo ustvariti. V Evropsko unijo in Nato Slovenija zato vstopa s pričakovanjem, da si bo tam z enakimi orodji kot drugi zagotovila prihodnost, in s pripravljenostjo, da bo polno prevzela svoj del odgovornosti za uspešno združeno Evropo, za varen evroatlantski prostor, za mir in blaginjo človeštva, za življenje na planetu, ki mu je globalizacija prinesla nove upe in priložnosti. Tudi izzive. Ti terjajo premišljene in natančne odgovore, da ne bi vsi izgubili vsega, kar imamo in predvsem, da bi ne zapravili prihodnosti. Ne gre za iskanje izgubljenega raja, za iskanje čvrstih etičnih temeljev vseh naših ravnanj pač. Zaradi trdih zamejitev med nekoč vase zazrtimi svetovi človeštvo nikoli ni tako zelo potrebovalo skupne etike, ki bi ga povezovala in vodila njegova ravnanja, kot jo potrebuje prav danes. Tretje tisočletje, svet sovraštva in uničenja ali svet sodelovanja in blaginje za vse. Odgovor je v naših rokah. Mi izbiramo. Vsak dan in povsod.

Spoštovani veleposlaniki, meni osebno ste bili pogosto vir novih idej. Tudi spodbud; tudi hrabrili ste me. Zato sem se rad srečeval z Vami in tudi z Vašimi predhodniki, ki so Sloveniji veliko pomagali, da se je oblikovala v sodobno državo in da jo je mednarodna skupnost enakopravno sprejela v svoj krog. Bilo mi je v veselje delati z Vami. Trdno ste se zapisali v moj spomin.

Hvala. Hvala tudi za prijateljstvo. In srečno. Srečno za Vas, Vaše družine in Vaše države.


 

arhivska stran