Javni nastopi

ODPIRANJE VRAT GOSPODARSTVU
Nagovor na otvoritvi novega proizvodno-distribucijskega centra KRKA Polska
Delovni obisk predsednika Milana Kučana na Poljskem

Varšava, 30. oktober 2001


Foto: BOBO Spoštovane gospe in gospodje, tisti, ki so zaslužni in zaslužijo naše čestitke in priznanje za pogum in vztrajnost, je KRKA-Polska. Je rezultat dobrih in prijateljskih odnosov med našima državama. Je rezultat uspešnega gospodarskega sodelovanja med podjetji iz naših držav. Je rezultat skupne pameti in poslovnega tveganja.

Gospodarska menjava med našima državama se je zadnja leta povečala za dvakrat. Poljski izvoz v Slovenijo za trikrat. Poljska je druga država po vrsti, kjer ima Slovenija največ svojih neto investicij. Kar je bolj pomembno je, da je to dvosmerna cesta. Sodelovanje teče iz Ljubljane proti Varšavi in obratno.

Kot predsednik države sem vesel, da ima Slovenija veliko takšnih podjetij kot je Lek, Eti, Sava in predvsem Krka, ki so sposobne tako zahtevnega sodelovanja. To so podjetja, ki so sposobna sodelovanja v najbolj zahtevni tehnologiji. Tehnologija v farmaciji je bila vedno tista, ki je bila na vrhu dosežkov človeške pameti. Služila je dobrim namenom, zdravju človeka. Žal je bila dostikrat tudi zlorabljena. Prepričan sem, da ta naložba tukaj in ta pamet, ki se koncentrirata tukaj, ne bosta nikoli zlorabljena.

Vesel sem, da se je uresničila želja predsednika Kwaśniewskega in moja, da bi Slovenijo in Poljsko povezovalo tudi dobro gospodarsko sodelovanje, ko sva se zavzela za ustanovitev gospodarskih predstavništev leta nazaj. Razumela sva, da je naša naloga tudi odpiranje vrat gospodarstvu, tam, kjer je to možno, kjer je za to interes in kjer za to obstoji dovolj znanja in izkušenj. Predsedniku Kwaśniewskemu se zahvaljujem za razumevanje in podporo pri teh projektih.

Želim uspešno poslovanje temu danes končanemu projektu in želim, da bi vzdržal vse nalete takšnih in drugačnih vetrov, kot ta šotor v katerem smo se danes zbrali. Krka je tovarna z najboljšo zaščitno znamko, ki jo Poljaki poznajo. To je direktor Miloš Kovačič in želim, da bi se tej zaščitni znamki pridružili tudi novi ljudje, ki bi poosebljali svoja podjetja.

Želim vam s tem lep dan.

Foto: BOBO


 

arhivska stran