Javni nastopi

ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE DR. KARLU BLEIWEISU

Ljubljana, 10. oktober 2001


Foto: BOBO
Spoštovane gospe in gospodje,

rad sem prišel na vašo današnjo slovesnost, ker delim z vami prepričanje, da je treba spoštovati preteklost in na dobrem v njej snovati prihodnost.

Dr. Karel Bleiweis – Trsteniški je s svojimi dejanji za duševno bolne v našem prostoru postavil trdne temelje psihiatrične stroke in klinike. To pove veliko dobrega tudi o odnosu njegovega časa do duševno motenih ljudi. Do ustreznega in humanega zdravljenja duševnih bolezni, do sodobne klinike je bilo še daleč. Vendar si je slovenska psihiatrija prav na teh temeljih skozi čas ustvarila svojo lastno, trdno in k drugim strokam odprto identiteto. Z velikimi zdravniki prejšnjih rodov, kakršen je bil najmlajši med njimi, zdaj že pokojni prof. dr. Jože Lokar in mnogi drugi, se je uspešno umestila v sodobno medicino na način, ki je bolniku in njegovemu človeškemu dostojanstvu najbližji. Veliko ste storili, da je duševni bolnik kot vsak bolnik in da ga je k sreči pogosto mogoče ozdraviti.

Gospe in gospodje, ves svet je danes v stiski. Išče si novo identiteto, v kateri mu globalna ekonomija ne bo določala vseh ravnanj. Človek v sodobnem svetu, polnem izzivov in dilem, je zelo izpostavljen stiskam. Vse bolj radikalno individualizacijo v modernih družbah ljudje pogosto doživljamo tudi kot izključenost. To prinaša nove stiske. Človeštvo, človek in tudi znanje o njima so pred novimi preizkušnjami.

Vaša premišljanja o psihiatriji ob svetovnem dnevu duševnega zdravja in vašo enakovredno vključenost v mednarodni svet stroke razumem kot izraz vaše strokovne in etične odgovornosti za delo, ki ga opravljate. V njem se odpirajo vedno nova vprašanja, na katera potrebuje odgovore človek 21. stoletja. Tudi on je in bo posebnež, kot smo vsi mi, z vso pravico do svoje enkratnosti in tudi do takšne drugačnosti, ki ni zmeraj po meri vsakokratne normalnosti. Njegove stiske postajajo še večje kot naše. In z njimi pomen vašega dela.

V čast mi je, da tako zaslužnemu človeku tudi za naš današnji čas odkrijem spominsko ploščo.


 

arhivska stran