Javni nastopi

ČESTITKE NOVOIZVOLJENI VLADI
Nagovor predsednika republike Milana Kučana

Ljubljana, 8. december 2000

Foto: BOBO

Spoštovani gospod predsednik,
spoštovane gospe in gospodje ministri,

Danes praktično začenjate vašo skupno vladno pot do ciljev, ki ste jih skupaj določili in ki izražajo pričakovanja ljudi, zaradi katerih so na nedavnih volitvah tako prepoznavno in prepričljivo porazdelili svoje zaupanje. Želim, da bi bila ta vaša pot uspešna, v dobro Slovenije, v prid blaginje in varnosti njenih ljudi, v okrepitev njenega ugleda v svetu, v prid prihodnosti slovenstva in v vaše osebno zadovoljstvo. Slovenija potrebuje uspešno in učinkovito vlado. To je zaslužila.

Danes je priložnost, da vam tudi neposredno čestitam k vaši izvolitvi, gospod predsednik, in k vašemu imenovanju za ministre, gospe in gospodje člani vlade. Gospod predsednik, mislim, da ste imeli pri izbiri kabineta srečno roko, ker verjamem v znanje, sposobnosti, dobre izkušnje in močno voljo te ekipe, da izpolni pričakovanja o želeni podobi slovenske države z njenim pravnim, tržnim in socialnim razsežjem in o njeni umestitvi v svet. Še več. Verjamem, da se je ta vlada že lotila tudi vseh tistih odločitev, ki so zaradi letošnjega izgubljenega časa bolj kot sicer nujne in bolj kot običajno zahtevne, še zlasti v javni porabi.

Naša javnost je zrela javnost. Je tudi razumevajoča. Ne obotavlja se izrekati pozitivnih in tudi ne kritičnih presoj. Imate njeno podporo. Verjamem, da jo boste znali uporabiti. Strinjam se z gospodom predsednikom vlade, da bosta prihodnji dve leti odločilni za urejanje domačih razmer in za vstop države v EU in NATO. Naloge so zahtevne. Terjajo sodelovanje. Pripravljen sem na sodelovanje z vami in ga pričakujem tudi od vas, se razume, ob avtonomni odgovornosti vsakogar od nas. Z nekaterimi od vas sem že imel priložnost uspešno sodelovati in se te priložnosti znova veselim.

Država je pred zahtevnimi izzivi. Temu ustrezna so tudi pričakovanja javnosti in zaupanje v vašo vlado. Imate močno podporo v Državnem zboru, kar vam bo olajšalo delo. Imate pa tudi možnost pokazati, da želite skrben nadzor nad svojim delom, ki v vsaki demokratični državi pripada opozicijskim strankam in javnosti.

Zdelo se mi je prav, da se na začetku vašega mandata seznanimo, da se predstavimo, da ne bomo gledali drug mimo drugega, ko delamo za skupno dobro, ki nam je zdaj naloženo. Želim vam, da bi uspešno vodili Slovenijo in pri tem imeli pred očmi tudi pričakovanja ljudi, ki so se pred desetimi leti plebiscitarno odločili za samostojno državo. Ta pričakovanja so naša skupna zaveza. Verjamem, da smo jo sposobni zrelo in odgovorno izpolnjevati. Še enkrat vam želim, da ob vseh naporih najdete v vašem odgovornem delu tudi osebni izziv in zadovoljstvo, ki ga prinaša uspeh.


 

arhivska stran