Javni nastopi

Z NOVIM UPANJEM IN TRDNO VOLJO V NOVO LETO
Novoletna poslanica predsednika republike Milana Kučana

Ljubljana, 31. december 2001



Foto: BOBO Drage Slovenke in Slovenci, spoštovane državljanke in državljani, doma in v tujini,

pred letom dni se je svet z velikimi upanji veselil prestopa v novo tisočletje. Bremena preteklega stoletja naj bi ostala za nami. Konec naj bi bilo nekdanjih delitev. Čeprav blišč ni mogel prekriti velikih socialnih in političnih prepadov ter globokih razlik v življenju bogatih in revnih držav, sta se okrepila upanje in vera v boljši svet. Tudi pri nas, saj smo v zadnjem desetletju razburkanega dvajsetega stoletja Evrope dobili samostojno državo.

Na črni torek v septembru pa je grobo nasilje mednarodnega terorizma ves svet neprizanesljivo opozorilo, da bo pot k svetovni civilizaciji miru, varnosti in socialni pravičnosti, ki naj uravnava življenje človeštva in zavaruje življenje na planetu, zapletena in dolga. Svet je soodvisen in med seboj povezan bolj kot kdaj prej. V dobrem in slabem. Ne more biti blaginje, razvoja, miru in varnosti samo za ene. Stvar skupne odgovornosti in premislekov zdaj je, kako z modrostjo in jasnimi dejanji priti do nove etike sodobnega sveta, solidarnosti, medsebojnega razumevanja in sodelovanja ljudi, narodov in držav.

Tudi Evropa ima veliko odgovornost za nove odnose v svetu. Ta zdaj zahteva globalno upravljanje in odgovornost. Vse tesnejše in načeloma vsem dostopno sodelovanje in združevanje na evropskih tleh nas lahko hrabri. Širitev EU z novimi državami, tudi s Slovenijo, napoveduje Evropo sodelovanja in varnosti, celino skupne civilizacije, ki spoštuje dostojanstvo posameznika in varuje njegove pravice in svoboščine. Stabilna in notranje povezana Evropa bo drugače vplivala na svetovne razmere. Najprej pa moramo Evropejci opraviti preizkušnjo doma, na svojem lastnem jugovzhodu, kjer še vedno tlijo krizna žarišča in še vedno lahko izbruhe tudi vojaško nasilje. Evropa mora svetovno skupnost razbremeniti skrbi za Balkan, da bo ostalo več moči za umiritev razmer na Bližnjem vzhodu, v osrednji Aziji in drugod.

Slovenija je tudi v iztekajočem se letu ostala mirna in varna. V desetletju samostojne države smo ustvarili Slovenijo, ki v svetu šteje in je verodostojen in želen partner tudi velikim državam. Številni visoki obiski iz prijateljskih držav ter povabila iz njih temu pritrjujejo. Lahko smo samozavestni, z več samospoštovanja in ponosa nad doseženim. Večja pa so zdaj lahko tudi naša pričakovanja.

Naše življenje bi lahko bilo prijaznejše, če ne bi trošili toliko moči za poračunavanje starih nasprotij in za njihovo obnavljanje. Verjamem, da bosta naša ustvarjalnost in odgovornost za varovanje izročila rodov pred nami tudi v prihodnje ostala večja kot razdiralna sla, nestrpnost in izničevanje. Zato verjamem, da bomo spravljeni s seboj in s preteklostjo kmalu zaprli tragično poglavje naše polpretekle zgodovine. Tako bomo lahko združili moči in se bolj samozavestno spoprijemali z velikimi izzivi današnjega sveta in prihodnosti. Živimo jo že in smo zato zanjo tudi odgovorni.

Prihodnje leto bo leto pomembnih odločitev. Zato vstopimo vanj z novim upanjem in s trdno voljo, da bomo zmogli ustvariti zanesljive temelje za dobro življenje vseh nas, ki živimo v Sloveniji. Potrebujemo trden gospodarski in socialni razvoj države, ki mu sedanje gospodarske razmere v svetu niso naklonjene. Potrebujemo jasna obzorja za nova znanja in ideje, zaposlitvene možnosti za nove rodove, ozračje demokratičnega pristajanja na pravna in etična pravila skupnega življenja. Potrebujemo več strpnosti, medsebojnega zaupanja in sodelovanja, spoštovanja različnosti, tudi ob izrekanju svojih resnic o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Vsakomur pripada pravica do priložnosti, ki naj jo ima v skupno dobro. Vredno je, da za to skupno dobro sodelujemo in poiščemo prave poti do drugih, doma in povsod, kjer Slovenci po svetu živijo. Za vse to nam ne bi smelo manjkati dobre volje
.
Vsem, ki živite v Sloveniji, vsem Slovenkam in Slovencem doma in po svetu želim vesele praznike in srečno, prijazno, uspešno novo leto 2002.


 

arhivska stran