Javni nastopi

TISTO, KAR NAS POVEZUJE, JE SLOVENSTVO
Ob tradicionalnem srečanju s Slovenci po svetu, ki vsako leto obiščejo Slovenijo

Bogenšperk, 2. julij 2000

Foto: BOBO

Drage Slovenke in Slovenci,
spoštovani prireditelji tega dragocenega in prisrčnega srečanja,

vsem Vam, ki ste prišli, in vam, ki skrbite za to srečanje, želim izreči zahvalo, da imamo danes prijetno priložnost za sproščen pogovor z našimi slovenskimi ljudmi, ki živijo v zelo različnih krajih sveta, pa vendarle prihajajo vselej znova sem, v Slovenijo, kjer so korenine vseh Slovencev in kjer je nam vsem skupna slovenska domovina. Drage rojakinje in rojaki, prihajate iz še do nedavno oddaljenih, danes pa vse bližnjih ameriških in avstralskih držav, prihajate iz demokratične, varne in mirne Evrope, z razmeroma veliko blaginjo in zelo smelimi načrti, prihajate pa tudi iz še vedno nemirnih krajev jugovzhodne Evrope, prihajate iz Sarajeva, simbola trpljenja, ki vstaja iz ruševin in postaja postopno, a vztrajno znova mesto sožitja različnih kultur, tudi slovenske. Naj vam vsem še posebej izrečem našo skupno dobrodošlico.

Spoštovani, tisto, kar nas vse povezuje je slovenstvo, pripadnost našemu narodu, našemu jeziku in kulturi, našemu duhovnemu izročilu. To nam je skupno, države v katerih živimo so različne, njim smo zavezani kot državljani, a s svojim duhovnim življenjem povsod ostajamo tudi Slovenci. Še posebej je to skrb nas, ki živimo doma, v Sloveniji in imamo do nje posebne odgovornosti. Tudi zaradi Vas. Kajti Slovenija je naš skupni dom, je tudi dom vseh tistih, ki le redko prihajate domov, k svojim izvirom, mnogi še na domove svojih slovenskih prednikov. Zato smo tudi vsi, čeprav vsak po svoje zavezani tej naši čudoviti slovenski zemlji, vsi mi smo zavezani tudi njeni prihodnosti. Zdaj je prišla zanjo morda najbolj prava priložnost. Samostojni smo. Slovenija je neodvisna država, ki si sama izbira svojo pot, v svetu poznana in verodostojna. Marsikje prav po Vaši zaslugi, dragi rojaki, in za to smo vam posebej hvaležni.

Izbrali smo si jo s plebiscitom pred desetimi leti. Soglasni. Z velikim razumevanjem, tudi Vas v svetu in z Vašo podporo. Želimo živeti v svobodi, v demokraciji, zato se pridružujemo vsem demokratičnim narodom in državam, ki so se odločile za svet miru in varnosti, za svet blaginje ljudi, za njihovo dostojanstvo in svobodo. To smo poudarili tudi ob našem državnem prazniku prejšnjo nedeljo. Poudarili smo zato, ker se tem vrednotam čutimo zavezane in ker nas povezujejo. Takrat, ob rojstvu države, danes in tudi za prihodnje. Zato vstopamo v Evropsko unijo in Nato. Toda ob tem, ko trkamo zelo glasno na vrata teh evropskih integracij, želimo ostati Slovenci, moderen narod, odprt k drugim, kot mora biti danes odprt vsak narod, pripravljen na sodelovanje in tudi na solidarnost z drugimi. Samo tako je mogoče preživeti in biti uspešen v današnjem in jutrišnjem svetu, ki vse bolj postaja skupna in upajmo tudi svobodna in enakopravna domovina vseh domovin. Vaša izkušnja, kako ostati Slovenec in pluti v slovenskem čolnu na odprtem in pogosto viharnem morju narodov, naj bo nam vsem v skupen premislek in tudi v dejavno oporo, da bomo premišljeno in uspešno stopali v korak z drugimi in drugačnimi, da se bomo veselili našega uspeha, da smo skupaj, povezani in enotni, solidarni med seboj in z medsebojnim spoštovanjem kos vsem izzivom današnjega negotovega sveta in da si moremo poreči: zmoremo, Slovenci zmoremo vse, kar zmorejo drugi. Da bomo ponosni na to in da bo to vir naše slovenske narodne samozavesti.

Dovolite mi, da ob koncu tega pozdrava posebej rojakom iz Združenih držav Amerike, čestitam ob njihovem državnem prazniku in se jim toplo zahvalim za njihov prispevek k resnični podobi Slovenije tam v daljnih ameriških državah, ki je dobila svoj odsev tudi v resoluciji obeh domov ameriškega kongresa o Sloveniji, lepem darilu ob slovenskem državnem prazniku in da Vas poprosim, da tistim našim prijateljem, senatorjem in drugim, ki so zaslužni za to prijazno dejanje do Slovenije, sporočite mojo in našo skupno slovensko zahvalo.

Bodite tudi v Sloveniji doma, kjerkoli že živite in ustvarjate. Slovenija ni danes nikomur več mačeha, od nikogar tudi ničesar ne zahteva, je pa vesela vsakogar, ki tudi v njej vidi svojo domovino. Slovenstvo pripada nam vsem, tudi tistim, ki so jih od tod različni vetrovi raztresli po vsem svetu.

Želim Vam mnogo nepozabnih doživetij v Sloveniji, v naši prelepi deželi, med njenimi čudovitimi ljudmi in kmalu pridite spet.


 

arhivska stran