Javni nastopi

PRIZNANJE GENERALU CLARKU ZA DELO V KORIST SLOVENIJE IN MIRU V EVROPI
Slovesna vročitev srebrnega častnega znaka svobode republike Slovenije generalu Wesleyu Clarku

Ljubljana, 24. februar 2000

Foto: BOBO Predsednik Kučan je vročil generalu Wesleyu K. Clarku vročil odlikovanje Srebrni častni znak svobode Republike Slovenije, ki mu ga je podelil za podporo in pomoč Republiki Sloveniji na vojaškem področju in pri usposabljanju Slovenske vojske za sodelovanje v okviru Partnerstva za mir.



Spoštovani gospod general Wesley Clark,
spoštovana gospa Clark,
gospe in gospodje,

Danes imam priložnost, da podelim visoko državno odlikovanje Republike Slovenije visokemu častniku, ki ga štejem za prijatelja Slovenije in tudi za svojega osebnega prijatelja. Verjamem, da delim naše skupno zadovoljstvo, da država Slovenija gosti na svojih tleh tako visoko, vplivno, pomembno in preizkušeno osebnost, kot je spoštovani general Wesley Clark, vrhovni poveljnik zavezniških sil Nato v Evropi in vrhovni poveljnik sil Združenih držav Amerike na naši celini. Na tem mestu je od 11. julija 1997.

Svoje vojaško poslanstvo je začel v Evropi v času, ko se je zavezništvo širilo na vzhod in so vojaški spopadi na zahodnem in osrednjem Balkanu stopili v odločilno obdobje. Bilo je to slabi dve leti po Daytonu. V Bosni in Hercegovini je vladal krhek mir. Žarišče genocidnega nasilja in spopadov se je premaknilo na Kosovo. Evroatlantsko zavezništvo je stalo pred odločilno dilemo: kako zaustaviti množično in grobo nasilje nad temeljnimi človekovimi pravicami. General Wesley Clark je s svojimi profesionalnimi vojaškimi presojami zagotovo odločilno vplival na enotno odločitev evroatlantskega zavezništva. Verjamem, da so našemu in mojemu spoštovanemu generalu Clarku pomagale tudi izkušnje v misiji Richarda Holbrooka v Bosni in Hercegovini, ko je zavezništvu uspelo s kombinirano diplomatsko in vojaško akcijo prekiniti vojaške spopade in odpreti vrata daytonskemu sporazumu.

Tudi Slovenija se je tako kot v zavezništvu med drugo svetovno vojno tudi zdaj dejavno vključila v politična in vojaška dejanja evroatlantskega zavezništva, da bi zaustavili vojno na Balkanu in postavili temelje trajnemu miru. Zaradi bližine nemirnega območja je bil to njen neposredni interes in obenem naša priložnost, da z aktivnim sodelovanjem izpričamo svojo jasno politično in varnostno strategijo. Z naklonjenostjo, razumevanjem, prijateljstvom in podporo generala Wesleya Clarka je Slovenija postala prepoznaven partner v evroatlantskem prostoru z jasno perspektivo, da se včlani v Nato in vstopi v Evropsko unijo.

General Wesley Clark in njegovi sodelavci so na mnoge načine pomagali Slovenski vojski pri njenem razvoju in pri njeni strokovni povezljivosti s silami Nata. Tega Slovenija ne sme pozabiti. Posebej želim omeniti uspešno skupno vajo sil za hitro posredovanje "Cooperative Adventure Exchange" jeseni 1998.

Dragi prijatelj Wesley Clark, še vedno se živo spominjam osebnih pogovorov z Vami. Ste človek širokih pogledov in izjemnega poznavanja stvari, s katerimi se ukvarjate. Znate poslušati, upoštevate drugačna mnenja in argumente drugih. Dogajanja presojate z vrhunskim vojaškim znanjem in v svoje odločitve vključujete imenitno politično analizo, ki upošteva tudi zgodovino in značilnosti okolja, v katera posegate. Ko bodo zgodovinarji s časovne distance presojali dogajanja našega časa, bodo prav gotovo, v to sem prepričan, prišli do enakih spoznanj.

Srebrni častni znak svobode, ki Vam ga danes podeljujem v imenu Republike Slovenije, je oddolžitev in priznanje naše države za Vaše delo v korist Slovenije in miru v Evropi. Vesel sem in v čast si štejem, da lahko to storim in Vam čestitam. Obenem Vam želim, da najdete zadovoljstvo v delu, ki ga boste opravljali v prihodnje. Da boste pri tem uspešni, ne dvomim. Vabim Vas, da tudi tam ostanete naš in moj prijatelj. Zanesem se, da bo tako. Vedite, da boste pri nas vselej dobrodošli.


 

arhivska stran