Javni nastopi

URADNI OBISK PREDSEDIKA KUČANA V KAZAHSTANU
Skupna tiskovna konferenca s predsednikom Nazarbayevim

Astana (Kazahstan), 23. september 2002

Na povabilo predsednika Republike Kazahstan Nursultana Nazarbajeva je bil predsednik republike Milan Kučan s soprogo Štefko 23. in 24. septembra 2002 na uradnem povratnem obisku v Republiki Kazahstan, kjer je imel pogovore z gostiteljem predsednikom Nazarbajevim, s predsednikom parlamenta Oralbaijem Abdykarimovom, nagovoril je udeležence poslovnega foruma in imel predavanje na Evrazijski narodni univerzi.

V spremstvu predsednika so bili tudi številni gospodarstveniki, predsednik Gospodarske zbornice ter ministrica za gospodarstvo dr. Tea Petrin, ki je ob tej priložnosti skupaj s svojim kazahstanskim kolegom podpisala sporazum o gospodarskem in trgovinskem sodelovanju med državama.



Predsednik republike Milan Kučan je na tiskovni konferenci, ki sta jo imela po pogovorih skupaj s predsednikom Nazarbayevim, povedal naslednje:

Spoštovani gospod predsednik, spoštovane gospe in gospodje,
najprej bi rad izrazil zadovoljstvo, da imam to možnost obiskati Kazahstan in se pogovoriti s predsednikom in našim prijateljem, ki vodi to lepo in bogato državo. Gospod predsednik ima v svoji pisarni velik zemljevid Kazahstana, ki je opremljen z vsemi potrebnimi oznakami o naravnem bogastvu in industrijskem potencialu Kazahstana. Če človek pogleda na zemljevid sveta in se zamisli nad pozicijo Kazahstana, dobi še drugi razlog našega velikega interesa za dobro sodelovanje in politični dialog s Kazahstanom. To sem povedal zato, ker bi rad posebej poudaril, da ne obstoji naš interes sodelovati samo na ekonomskem in kulturnem področju s Kazahstanom, ampak je naš interes imeti tudi odkrit dialog o temeljnih vprašanjih sodobnega sveta s tako pomembno in vplivno državo, kot je Kazahstan.

Glede prvega bi rad poudaril, da je Slovenija zelo zainteresirana za ustanavljanje mešanih podjetij tu v Kazahstanu in mešanih slovensko-kazahstanskih podjetij v Sloveniji. Na tak način dobi Slovenija možnost za vstop na ta veliki trg, ki ga predstavlja Skupnost neodvisnih držav in v prostor, ki zasedajo države evro-azijskega ekonomskega sodelovanja. Kazahstan pa dobiva s tem novo možnost za vstopanje v ekonomski prostor Evropske unije, kamor bo Slovenija v kratkem vstopila kot polnopravna članica.

Kazahstan ima zelo pomembno vlogo v zagotavljanju miru in varnosti v Aziji in posredno tudi v Evropi. S predsednik Nazarbayevim sem imel možnost izmenjati poglede na možne rešitve krize v Iraku, na Bližnjem vzhodu, v indijsko-pakistanskem sporu, na Balkanu in drugod, kjer je usoda miru pravzaprav negotova.
Veseli me, da soglašava, da je mesto za reševanje teh kriz znotraj Organizacije združenih narodov in da smo kot člani Združenih narodov dolžni krepiti avtoriteto in verodostojnost te organizacije. Zato tudi zelo cenomo pobude predsednika Nazarbayeva o oživljanju organizacije za varnost in sodelovanje azijskih držav in tudi vzpostavljanju oblik stalnega dialoga med Evropo in Azijo. Globalni svet zahteva tudi globalno odgovornost, odgovornost vseh za vse, kar se v svetu zgodi.

Veseli me, da je Slovenija v Kazahstanu našla prijateljsko državo. Slovenija je majhna država in majhne države so ekonomsko in politično veliko bolj ranljive kot velike države. Zato je mogoče tudi za Slovenijo reči, da ni prijateljev nikoli preveč, to pa velja seveda tudi za velike države. Predvsem pa sem zelo vesel, da je ustvarjeno ozračje prijateljstva, v katerem je možno zelo odkrito govoriti o vsem, kar danes zanima in mora zanimati sodobno človeštvo in sodobni svet.
Hvala lepa.

Vprašanje:

Milan Kučan: Gospod predsednik je povedal najino skupno stališče.
Gospod predsednik to vprašanje vam je zastavila gospa Vlasta Jeseničnik, ki je korespondentka slovenske televizije v Moskvi. To je zelo pomembna ženska, ki je bila lani proglašena za najpopularnejšo Slovenko. …

Vprašanje: Slovenija naj bi bila na mestu opazovalke na Konferenci o sodelovanju in krepitvi zaupanja v Aziji. Kakšne je vaše mnenje in stališče?

Milan Kučan: Uvodoma sem že povedal, da je Slovenija kot majhna država zainteresirana zato, da ima odnose ne samo znotraj Evrope, kamor je umeščena duhovno, geografsko in politično, ampak tudi z državami širšega prostora, torej tudi v Aziji in tudi drugod po svetu.


 

arhivska stran