Javni nastopi

RAZVIJANJE VSESTRANSKIH DOBRIH ODNOSOV V INTERESU SLOVENIJE IN BIH
Pred svojim obiskom v Bosni in Hercegovini je Milan Kučan za STA povedal, da odhaja v Sarajevo na uradno povabilo predsedujočega Predsedstva BiH Beriza Belkića.

Ljubljana, 17. julij 2002


Z obiskom in pogovori želim potrditi svoje prepričanje, da je razvijanje vsestranskih dobrih odnosov v interesu Slovenije in BiH, je pred četrtkovim uradnim obiskom v Sarajevu danes za STA dejal slovenski predsednik Milan Kučan. "Slovenija je že doslej in bo tudi v prihodnje storila vse, da bodo v teh odnosih spoštovani interesi obeh držav in njunih državljanov. S konkretnimi dejanji je takšno svoje hotenje uveljavljala vseh zadnjih deset let, tudi v časih, ko je v BiH divjala krvava vojna in ko so drugi za zeleno mizo trgovali z njenim ozemljem in z njenimi ljudmi." Med takšna konkretna dejanja po Kučanovem mnenju štejejo tudi velike investicije slovenskih podjetij v gospodarstvo BiH in odpiranje delovnih mest za državljane te države.

"V tem trenutku so med državama še nekatera vprašanja, od izvajanja viznega režima, neuravnotežene blagovne menjave, premoženjskih vprašanj
slovenskih podjetij do celovite medsebojne bilance in terjatev deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, ki zahtevajo rešitve. Mogoče jih je najti s sporazumevanjem ob upoštevanju celote gospodarskih in političnih odnosov med državama. Reševanju teh zahtevnih vprašanj pa najbolj škodijo posamezni nerazumni očitki o slovenskem egoizmu, celo slovenskem kolonializmu in nekatera enostranska dejanja, ki so v nasprotju z načelnimi izjavami o želji po čimboljših medsebojnih odnosih, o čemer je prav v teh dneh mogoče brati v sarajevskih časnikih," je poudaril predsednik Kučan, ki v Sarajevo odhaja na uradno povabilo predsedujočega predsedstva BiH Beriza Belkiča.

"Na sarajevska tla bom stopil z veseljem, s čistim obrazom za ravnanja Slovenije in s prepričanjem, da bomo v pogovorih znali preseči tudi morebitne nesporazume in ustvariti pogoje za nove dogovore in sporazume med obema državama. Slovenija vidi v BiH kot celoviti samostojni državi partnerja, zaveznika, prijatelja tako v dvostranskih odnosih kot v prihodnji združeni Evropi. Slovenija stoji s svojimi opredelitvami in dejanji trdno na stališču, da je mesto BiH v evropskih in evroatlantskih integracijah, ter ji je pri tem pripravljena dati na razpolago vso svojo izkušnjo, če bo tako želela," je za STA še dejal predsednik Kučan.


 

arhivska stran