Javni nastopi

PO SREČANJU S PREDSEDNIKOM PUTINOM
Izjava predsednika Kučana

Moskva (Ruska federacija), 22. september 2002


Predsednik Ruske federacije Vladimir Vladimirovič Putin je povabil predsednika republike Milana Kučana, da se ob njegovi poti na uradni obisk v Kazahstan in postanku v Moskvi srečata na pogovoru v njegovi podmoskovski rezidenci »Novo-Ogarjevo«. Delovno srečanje je trajalo nekaj manj kot tri ure. Začelo se je s pogovorom predsednikov in nadaljevalo s kosilom, ki sta se mu pridružili tudi soprogi Štefka in Ljudmila.

Po srečanju, ki je bilo njuno drugo srečanje v letu dni in ki je potekalo v zelo sproščenem, prijateljskem vzdušju, je predsednik v odgovorih na vpašanja novinarke TVS povedal naslednje:

Vprašanje o vsebini pogovorov?
Kučan: Pogovori so bili zelo zanimivi. Tekli so o vseh ključnih vprašanjih sodobnega sveta. O njegovi aktualni podobi in nevralgičnih točkah, ki jih kaže, od najbolj aktualne iraške krize, do bližnjevzhodne krize, balkanske krize, do procesov globalnega sveta, njihovih negativnih vidikov in nujnosti spodbujati pozitivne vidike. Govorila sva tudi o bilateralnih odnosih in o nekaterih slovenskih pobudah. V bistvu je bilo to nadaljevanje pogovorov, ki jih je pred dobrim tednom dni imel predsednik Drnovšek s predsednikom Putinom in s predsednikom Kasjanovim.

Vprašanje o bilateralnih odnosih?
Kučan: O bilateralnih odnosih sva govorila zelo na kratko: da je tudi v Moskvi zelo visoko ocenjena stopnja teh odnosov, da se zdaj intenzivno popravlja nek nerazumno dolg predah od leta 91 do skoraj lanskega leta, da se gospodarsko sodelovanje intenzivira in, kar je zelo pomembno, da se dobro razvija sodelovanje tudi na drugih področjih, zlasti, kar se nama je obema zdelo zelo pomembno, na področju kulture.

Vprašanje o stališču predsednika Putina do iraške krize?
Kučan: Predsednik Putin je povedal sicer javno znano rusko stališče, ki je za avtorizacijo sleherne akcije znotraj Združenih narodov in seveda tudi primoranje Iraka da do zdaj sprejeteresolucije spoštuje. Ne morejo biti resolucije zaradi resolucij, ampak jih je potrebno tudi spoštovati in s tem povrniti zaupanje v OZN in njeno verodostojnost. Če se hočemo potem na njih sklicevati.

Vprašanje o potencialnem dogovarjanju med RF in ZDA glede reševanja kriz v Čečeniji in Iraku?
Kučan: Govorila sva o Iraku in o Čečeniji, ampak nimam nikakršnega argumenta, da bi lahko potrdil., da gre tu za karkšno koli vezano trgovino.

Sta govorila tudi o Gruziji?
Kučan: V zvezi z Gruzijo je predsednik Putin govoril v povezavi z reševanjem čečenske krize, da si zelo prizadevajo, da bi se čečenska kriza čim prej rešila po politični poti. Misli tudi, da so za to tudi možnosti najprej z vzpostavljanjem lokalne samouprave in potem z vzpostavljanjem novega ustavnega stanja in potem z demokratičnimi volitvami nove oblasti, ki bi bila avtoriteta, ki bi potem prevzela odgovornost za razmere v tej republiki.


 

arhivska stran