Sporocila za javnost in demantiji

ČESTITKE DR. KOŠTUNICI ZA PODPORO DRŽAVLJANOV

Ljubljana, 4. oktober 2000


Z veliko pozornostjo spremljam dogajanja ob volitvah v ZRJ, je zapisal predsednik republike Milan Kučan v svojem današnjem pismu dr. Vojislavu Koštunici, v katerem mu je čestital za prepričljivo podporo državljank in državljanov ZRJ na predsedniških volitvah in hkrati izrazil globoko spoštovanje za odločenost državljanov ZRJ, da pride do korenitih političnih in socialnih sprememb.

Volja, ki jo pooseblja podpora, nas navdaja z upanjem, da odhaja politika, ki je sprožila vojne požare na tleh bivše SFRJ ter da bo ZRJ odslej stopila na pot demokracije, spoštovanja človekovih pravic, vključno s pravicami narodnostnih manjšin in pravne države. Navdaja nas tudi z upanjem, da bo črnogorskemu narodu omogočena svobodna odločitev o državnopolitični prihodnosti Črne gore. Voljo ljudi je mogoče razumeti kot pripravljenost, da bo tudi ZRJ, tako kot druge naslednice nekdanje Jugoslavije, izpolnila pogoje za čimprejšnjo vključitev v mednarodno skupnost, za članstvo v OZN in mednarodnih organizacijah. S tem si bo tudi odprla možnost za hitro vključevanje v evropske integracijske procese. Takrat bo deležna naše polne podpore, je zapisal predsednik Kučan.

Izid volitev in priznanje realnosti po razpdu SFRJ odpirajo po prepričanju predsednika Kučana boljše možnosti za mir in za ustvarjalno sodelovanje v Jugovzhodni Evropi ter tudi za ureditev odnosov med ZRJ in Slovenijo. Pri uresničevanju teh zahtevnih nalog boste v Sloveniji naleteli na odprta vrata, je dr. Koštunici zagotovil predsednik Milan Kučan.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran