Sporocila za javnost in demantiji

OB 150-LETNICI MOHORJEVE DRUŽBE

Ljubljana, 24. september 2001


Predsednik republike Milan Kučan je ob 150-obletnici ustanovitve Mohorjeve družbe na predlog Slovenske Akademije znanosti in umetnosti, Slovenske matice in Društva slovenskih pisateljev odlikoval z Zlatim častnim znakom svobode Republike Slovenije Mohorjeve družbe v Celju, Celovcu in Gorici. Odlikovanja jim je podelil za njihovo dolgotrajno, kulturno in duhovno poslanstvo, posebej za neutrudno širjenje slovenske knjige in utrjevanje narodne zavesti med Slovenci.

V čestitki, ki jo je predsednik Kučan poslal Mohorjevi družbi v Celju, ki danes svečano obeležuje jubilej, je med drugim poudaril, da je neprijazna zgodovinska usoda po prvi svetovni vojni Mohorjane pregnala v Celje, kjer so se ustalili kot ena od mohorjanskih hčera. Prvi urednik Fran Saleški Finžgar ji je dal njemu samosvoj ustvarjalni zagon. Sledile so številne letne knjižne zbirke, ki jih še dandanes visoko cenijo bralci in vsa slovenska kulturna javnost. Med obema vojnama je bil to neprecenljiv prispevek k žlahtenju slovenske kulture in slovenskega knjižnega jezika. Tako je bilo tudi ves čas po drugi svetovni vojni, čeprav pretekli časi Mohorjevi družbi niso bili vedno dovolj naklonjeni.

Predsednik je v čestitki izrazil tudi prepričanje v plodno sodelovanje med Mohorjevimi družbami v Celovcu, Gorici in Celju v dobro slovenske kulture in slovenske narodne identitete v matični domovini, v sosednjih deželah in širom sveta, kjer živijo Slovenci.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran