Sporocila za javnost in demantiji

DRUŽBA, V KATERI BO SLIŠAN TUDI OTROŠKI GLAS

Ljubljana, 12. september 2001


Predsednik republike Milan Kučan je danes sprejel slovenske udeležence mednarodnega Unicefovega otroškega tabora in predsednico slovenskega odbora UNICEF dr. Andrejo Černak Meglič, ki so predsedniku predstavili rezultate ankete med slovenskimi osnovnošolskimi otroci "Kaj misliš?" Anketa je sestavni del aktivnosti, ki so jih izvedli v okviru Svetovnega gibanja za otroke pri slovenskem odboru Unicef in ki naj pomagajo odraslim iskati poti, skupaj z otroki, za ustvarjanje odnosov, v katerem bo slišan tudi otroški glas, zato da bi bile spoštovane pravice otrok in bi otroci v večji meri čutili skrb, toplino in prijazen odnos odraslih.

V pogovoru so otroci zelo izčrpno, odprto in premišljeno pojasnjevali predsedniku, s kakšnimi problemi se srečujejo osnovnošolci in srednješolci do sedemnajstega leta v Sloveniji. Kot je povedal Timotej Šoos, ki naj bi se udeležil tudi posebnega zasedanja OZN o pravicah otrok, je za slovenske mladostnike največji problem izpostavljenost medmladostniškemu nasilju. Problemi pa so tudi v družini in v šoli - tudi zaradi pritiska staršev in okolja v želji za šolskim uspehom in v strahu pred zaostajanjem na družbenem obrobju, v revščini, tudi droge, predvsem alkohol. Govorili so tudi o medvrstniški tekmovalnosti, v kateri mladi že zelo zgodaj postanejo tekmeci, namesto tovariši. Mladi udeleženci Unicefovega mednarodnega tabora pa so predsedniku predstavili tudi zanimiva premišljanja o tem, kje vidijo tudi rešitve.

Otroci so predsedniku Kučanu izročili tudi 15.000 podpisanih peticij, ki so jih zbrali v okviru akcije Svetovnega gibanja za otroke, RECIMO OTROKOM DA in zagotovili predsedniku, da bodo peticijo v podpis poslali tudi njemu.

Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran